szerző:
hvg.hu

A főpolgármester szerint bármi is lesz a népszavazás kimenetele, az nem dönt majd el semmit arról, hol épüljön a gát. Magát a referendumot azonban nem ellenzi.

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott szerda délelőtt a főpolgármester, amit az után hirdetett meg, hogy a Kúria helyt adott a Római-partról tartandó népszavazásnak. Tarlós István kijelentette: szerinte a kérdést rosszul fogalmazták meg. Így hangzik:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés helyezze hatályon kívül a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmi létesítményének nyomvonalával kapcsolatban hozott 229/2017. (IV. 5.) számú határozatát?"

A főpolgármester nem érti, miért nem konkrétan arra kérdeznek rá, hogy "akarja-e, hogy a Nánási út–Királyok útján épüljön a védmű?"

Tarlós azt is mondta, hogy szerinte a hitelesített kérdéssel semmi sem lesz eldöntve, legyen bármi a népszavazás eredménye. Az ugyanis csak arra vonatkozik, hogy vonják vissza a már elfogadott határozatot a part menti nyomvonalról. Arra azonban nem fog semmilyen kötelező iránymutatást adni, hogy hol épüljön a gát.

A főpolgármester a Fővárosi Választási Bizottságot is kritizálta, mivel szerinte nemcsak a jogszabályi hátteret kellett volna vizsgálniuk, hanem a kérdésfeltevés érthetőségét is. Tarlós kétli azt is, hogy sikerül kellő számú embert mozgósítani az aláírásgyűjtéshez, illetve hogy elegen elmennek majd szavazni. Hozzátette ugyanakkor, hogy  maga a népszavazás nincs ellenére.

A főpolgármester többszöri újságírói kérdésre sem adott egyértelmű választ arra, hogy terveznek-e kampányolni saját álláspontjuk mellett.  

Tarlós a hvg.hu kérdésére azt közölte, az, hogy a III. kerület a védműhöz a tulajdonosi hozzájárulást megtagadta, csak a kerület a választói felé tett látványos húzás volt. Óbuda a döntést azzal indokolta, azt szeretnék, ha előbb a part mentén vezetett, de nem a partélre, hanem a kerítések vonalára épített gát lehetőségét is részletesen megvizsgálták.

Már korábban ígéretet tettek erre – magyarázta Tarlós –, amit a III. kerület is tudott. Hangsúlyozta, Bús Balázs kerületi polgármesterrel egyetértenek abban, hogy a parton célszerű a védművet megépíteni, tehát a kertek mentén épített változatot is támogatná. A telkek vonalához épített gát előnye, hogy kevesebb fát kellene kivágni, azonban ott is kell 10 méteres védőtávolság körülötte, és kell egy szervízút is a védmű mentett oldalán, tehát jelentős kisajátításokkal járna.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Zelki Benjámin Itthon

A választásokkal egy időben lehet a népszavazás a római-parti gátról

Hitelesítette a Kúria a Római-partról kezdeményezett fővárosi népszavazást. Tarlós István főpolgármester egyelőre nem kommentálta az ügyet, a referendum egyik kezdeményezője, a Párbeszéd elnökségi tagja, Béres András azonban azt mondta, már akár egy hét múlva kezdődhet az aláírásgyűjtés, és egy hónapjuk lesz a 138 ezer szignó összegyűjtésére.