szerző:
hvg.hu

Engedély nélkül alakították át azt a buszt, amelyik a Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjait és tanárait hozta volna haza a franciaországi sítáborból. A balesetben 17 ember halt meg.

A Zoom.hu azt írja, a veronai busztragédia baleseti jegyzőkönyve szerint a Setra típusú autóbuszt 2003-ban 53 üléssel helyezték forgalomba, később azonban – engedély nélkül – átalakították. Ennek nyomán a fedélzeten 58 utas is elfért. A balesetben érintett gyerekek szülei a napokban kapták meg a dokumentumot, amely az olasz szakértők megállapításait tartalmazza. Az ügyben Magyarországon és Olaszországban továbbra is tart a nyomozás.

A jelentésből az is kiderül, hogy igaz volt az a korábban szárnyra kapott hír, amely szerint a szinyeis diákokat és tanárokat szállító buszba egy plusz üzemanyagtartályt is szereltek. Ezért is terjedhettek olyan gyorsan a lángok az utastérben. Az eredeti 160, illetve 320 literes mellé egy 370 literes póttartály ugyancsak engedély nélkül került a járműre.

Ezzel kapcsolatban a szülők szeptemberben a szerencsétlenül járt buszt üzemeltető Pizolit Személyszállító Kft. vezetőjének címzett nyílt levelet tettek közzé a Facebookon, Czakó Tibor azonban tagadta a híreket.

Az még tavasszal kiderült, hogy azt a sofőrt, aki épp a volánnál ült, amikor a 17 halálos áldozatot követelő baleset bekövetkezett, korábban alvászavarral – alvási apnoéval – kezelték. Épp emiatt 2016 januárja és áprilisa között nem is vezethetett, akkor azonban szak- és üzemorvosi papírt szerzett arról, hogy visszaülhet a volánhoz. A jegyzőkönyvben foglaltak szerint azonban a férfi nem dolgozhatott volna buszsofőrként, hiába kapott gyógyszert és használt alvássegítő készüléket.

A jegyzőkönyv szerint a férfit többször is kihallgatták. Azt állította, nem aludt el a volánnál, nem az alvászavara okozta a tragédiát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!