szerző:
hvg.hu

Az MSZP-s Bárándy Gergely kérdezte arról a jegybankelnököt, hogy „Ön szerint helyes, hogy az MNB alapítványa 23 millió forintot költött négy gyapjúszőnyegre?”.

Az MNB vezetője válaszolt, kifejtette, hogy azok egy jegybanki alapítvány tulajdonában álló épületbe kerületek, a „800 éves múltra visszatekintő épület oktatási és közösségi térként nyílik meg, melyben magas színvonalú angol nyelvű doktori képzés is működik. Az épületnek mind a múltjához és jelenéhez, mind az unikális közgazdászképzéshez méltó berendezési tárgyakkal kell rendelkeznie”.

A gyapjúszőnyegeket egyébként az Art-Kelim Békésszentandrási Szőnyegszövő és Kereskedelmi Kft. készíti, mely Magyarországon egyedülálló, kézi csomózású szőnyegeket gyárt, megvásárlásukról a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány Kuratóriuma döntött.

Matolcsy szerint a magyar kézi szőnyegszövési szakmakultúra fennmaradását jelenleg alapjaiban veszélyezteti a szőnyegszövők kiöregedése és az utánpótlás hiánya, valamint a gépi gyártás elterjedése, az alapítvány a vásárlással a tradíció fennmaradását is támogatta.

Matolcsyt kérdezték továbbá arról is, valóban ő döntött-e arról, hogy a legfőbb ügyész felesége (Polt-Palásthy Marianna) után a lányát (Polt Petra) is felvegyék a Magyar Nemzeti Bankhoz. Az MNB-elnök azt mondta, Polt Petra az MNB általános felvételi eljárása után kapott jogászi munkakört, amiért a munkakörre irányadó bérezésben részesül, Polt-Palásthy Marianna nem vett részt személyesen Polt Petra kiválasztásában.

Matolcsy arról nem szólt, volt-e más jelentkező is Polt Petra később elnyert pozíciójára.