szerző:
hvg.hu

Elképesztő különbségek és súlyos szakemberhelyzet jellemzi a magyar sürgősségi osztályok helyzetét, amire egy nemrég történt haláleset is rámutatott - áll az e heti HVG-ben.

Brutálisan világított rá a sürgősségi osztályok működésének problémáira az a haláleset, ami a fővárosi Honvédkórházban történt még 2017 végén, amikor is egy 58 éves nő a sokórás várakozás közben meghalt. A sürgősségi osztályokon visszatérő probléma az is, hogy sokan mennek úgy oda, hogy igazából nem kellene - ezzel duzzasztják a várakozó tömeget (naponta átlagosan 170 esetet lát el a mindig nyitva álló osztály), lekötik a kapacitásokat. Az e heti HVG-ben sokkoló adatokat olvashatunk az ország különböző sürgősségi osztályairól. Kiderül, hogy Baranya megyében 100 ezer lakosra 4257 eset jut a megyei sürgősségin, Heves megyében csak 596. Viszont itt a halálozási arány hatszorosa a baranyainak. Az EU-s fejlesztésekből rendre kimaradó Budapestnek és Közép-Magyarországnak pedig még nehezebben áttekinthető a helyzete. Javulás nem nagyon várható: a sürgősségi osztályokra képzett oxyológusok száma elmarad a kívánttól, és egyre fogy az elvándorlás és nyugdíjazás miatt.

További részletek az e heti HVG-en!

©

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!