szerző:
hvg.hu

Az Alkotmánybíróság elé kerül az ügy, és soron kívül el kell elbírálni a bírósági beadványt.

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 2018. január 8-ával felfüggesztette csömöri önkormányzat és az Emberi Erőforrások Minisztériuma közötti pert, áll abban a sajtóközleményben, ami eljutott szerkesztőségünkbe. A bíróság elfogadta a csömöri érveket, miszerint a tavaly év elején életbe lépett iskolai államosításról szóló törvény alaptörvényt sért, és ezért az Alkotmánybírósághoz fordul, hogy a szóban forgó törvény vonatkozó rendelkezéseit semmisítse meg és alkalmazásait zárja ki.

A csömöri helyzetről írtunk már, nagyjából két évvel ezelőtt, amikor a képviselő-testület határozatot fogadott el arról, hogy a település általános és zenei iskolájának nemcsak működtetője, de fenntartója is kíván lenni. Akkor Fábri István polgármester lapunk érdeklődésére azt mondta, „az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a központosított állami rendszer szükségszerűen korlátozott lehetőségei nem teszik lehetővé oktatási intézményeink megfelelő hatékonyságú működését”.

Később egy közvélemény-kutatást is tartottak Csömörön, az eredmények azt mutatták, az emberek nem kérnek az iskolák totális államosításából. A válaszadók 80 százaléka nem értett akkor egyet a kormány törekvéseivel, vagyis azt jelölték be, hogy igenis az önkormányzatokra kell bízni az iskolákat. A felmérés eredménye egybevág a szülők véleményével; június elején a csömöri iskolák szülői munkaközösségei is az önkormányzati fenntartás mellett voksoltak.

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság mostani indoklásában az szerepel, hogy egyrészt indokolatlan és aránytalan volt az önkormányzati tulajdonban lévő iskolai ingatlanok állami működésbe vétele, másrészt az is diszkriminatív rendelkezés, hogy a települési önkormányzatokat kizárja az iskolák fenntartóinak és működtetőinek köréből. A törvényi rendelkezések szerint az Alkotmánybíróságnak soron kívül el kell elbírálnia a bírósági beadványt, de maximum 90 nap áll rendelkezésére a döntés meghozataláig.

Fábri most azt mondta, bízik benne, hogy miután a független magyar bíróság is nekik adott igazat, az Alkotmánybíróság döntésével biztosítani fogja a jövőben, hogy azok az önkormányzatok, amelyek képesek voltak megfelelően működtetni és fenntartani iskoláikat, a jövőben ismét megkaphassák ezt a lehetőséget.

Ezzel mindenki jól járna Csömörön is: a diákok jobb körülmények között tanulhatnának, a szülők is határozottabban érvényesíthetnék gyermekeik érdekeit, és a pedagógusok is magasabb juttatásban részesülhetnének. Nem beszélve arról, hogy az intézmények is hatékonyabban működhetnének, hiszen most az igazgatóknak nincs valódi önálló döntési jogkörük, így pedig nem lehet normálisan irányítani egy szakmai közösséget. Végezetül pedig az állam, amely természetesen a jövőben is meghatározná a nemzeti alaptanterven keresztül az oktatás tartalmi elemeinek meghatározó részét minden általános és középiskolában, egy fölöslegesen magára vett tehertől szabadulna meg.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!