szerző:
- esel -
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Lassan el kéne döntenie, hogy legyőzni vagy képviselni akarja-e a kádárizmust.

Szeretnék Magyarországot messzire vinni "a fideszes rémálomtól": a Nyugat, az igazságosság és a tudás társadalma felé. Nagyon messzire szeretnék vinni Magyarországot a gyűlöletkeltés politikájától, a megosztottságtól - hangsúlyozta az MSZP és a Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje pártja ötödik születésnapján. A gond ezzel csak az, hogy kiderült: a fideszes rémálom leváltása érdekében Karácsony Gergely két kis kommunista rémálommal lépett együttműködésre.

Ez a liezon azért nem éppen a Nyugat és a tudás társadalma  felé mutat. De még az igazságosságban sem lennénk biztosak.

Természetesen sem a Kalmár Szilárd vezette Balpárt, sem a vörös csillagot büszkén viselő, Kádár sírját látogató Vajnai Attila nevével fémjelzett Európai Baloldal (korábban: Munkáspárt-2006) nem jelent ma közvetlen és nyilvánvaló kommunista veszélyt, a Fidesz bolsevik típusú hatalomgyakorlásához képest jelenleg igencsak érdektelenek. De Karácsony Gergely valószínűleg nagyon jól tudja, milyen óriási szerepe van a választások előtti időszakban a szimbólumoknak.

Két kis kommunista párttal együttműködni - szimbólum. De mit jelképezhet ez a lépés? Aki a kádárista nyugdíjasokat akarja magának megszerezni, annak elég volna - ugyancsak mélyen elítélendő módon - a szocialista populizmus útjára lépni, és 13. havi, valamint más, nem létező hónapok utáni nyugdíjat beígérni. Hoppá, ez meg is történt. A két kis párt támogatottsága, mozgósítási potenciálja elenyésző, elijesztő hatása nem alábecsülendő. Akkor? Mi itt a deal?

Az együttműködési megállapodás kulcsmondatának az tűnik:

Karácsony Gergely vállalja: kormányra kerülve képviseli, hogy a lakhatáshoz és a szociális biztonsághoz való jog egyaránt alkotmányos alapjoggá váljon.

Ezt azonban anélkül is vállalhatta volna, hogy a hátára veszi a hazaáruló és tömeggyilkos Kádár János örökségét büszkén vállaló kis párt teljes ballasztját, de nyugodtan ide vehetjük végül is a kommunizmus áldozatait is. Ráadásul mint a "forradalmi hírportálról" kiderült, ő kereste meg a két pártot, nem fordítva: "Karácsony Gergely kérte és meg is kapta a Balpárt és az Európai Baloldal támogatását."

"Egyetlen feltételünk van, hogy a szövetség ne a múltat építse, hanem a jövőt, nem a 2010 előtti világot szeretnénk visszahozni" - állította Karácsony Gergely a szülinapi rendezvényen. Ahogy a Népszava olvasóit is arról biztosította, hogy

ennek a társadalomnak mindig megvolt az egészséges túlélési ösztöne, levetette magáról Rákosit, kibekkelte Kádárt.

Ő azonban most éppen azokkal lépett szövetségre, akik nem kibekkelték Kádárt, hanem szerették, és erre még büszkék is. A helyzet az, hogy el kéne döntenie lassan az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjének, hogy mi az álláspontja dolgokról, meddig hajlandó elmenni a kompromisszumokban, és azt is, hogy legyőzni vagy képviselni akarja-e a kádárizmust.

Nem a múltat akarja építeni? A szocialista társadalom egyértelműen a magyar múlt, a "2010 előtti világ" része. Nagyon jó lenne, ha ez így is maradna.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!