szerző:
hvg.hu

Ha minden igaz, rövidesen sor kerül egy találkozóra Trump külügyminisztere és Szijjártó Péter között. Az Index két forrásból is úgy értesült, hogy Szijjártó május végén Washingtonba utazik.

Május végén végre létrejöhet a Mike Pompeo–Szijjártó Péter találkozó, a magyar külügyminiszter ugyanis Washingtonba hivatalos – értesült az Index.

Orbán 2001-ben járt utoljára a Fehér Házban, 2012-es Martonyi János–Hillary Clinton találkozó óta pedig külügyminiszteri szintű vizit sem volt. Ráadásul a harmadik Orbán-kormány alatt a magyar diplomácia vezetőjét mindössze államtitkári szinten fogadták csak Washingtonban. Így tehát a látogatás jókora előrelépés lenne a kétoldalú kapcsolatokban.

Az Index kereste a KKM-et, de nem kommentálták az értesülést. Ugyanakkor két forrásból is sikerült megerősíttetniük, hogy a magyar diplomácia egy május 30-i Szijjártó–Pompeo-találkozóval számol. (A meeting azért is volna jelentős, mert a magyaroknak Pompeo elődjével, Rex Tillersonnal sem sikerült formális találkozót összehozniuk.)

A lap forrásai szerint közben egy másik találkozóra már sor került, Trump szintén nemrég kinevezett új nemzetbiztonsági tanácsadójához, John Boltonhoz volt hivatalos Megyesy Jenő, Orbán Viktor külpolitikai tanácsadója, akit hivatalból Szabó László washingtoni nagykövet is elkísért a találkozóra.

Az amerikaiakkal való hűvös viszony a portál forrásai szerint három dolognak köszönhetően kezdett javulni: egyrészt köze van hozzá az újabb kétharmados győzelemnek, a Fidesz nehezen megkérdőjelezhető legitimitásának, másrészt Wess Mitchell európai ügyekért felelős külügyi államtitkár új Európa-stratégiájának.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Itthon

Szijjártó Péter szerint Soros alapítványa titkol valamit, ezért költözik

Elkaptuk egy videóinterjúra Szijjártó Péter külügyminisztert azután, hogy a Nyílt Társadalom Alapítványok bejelentette: nemzetközi irodája székhelyét Budapestről Berlinbe teszi át. A miniszter felmondta a kormányzati propaganda ismert szólamait, és nem tűnt olyannak, mint aki sajnálja, hogy Soros György alapítványa távozásra kényszerült.