szerző:
Tóth Richárd

Kassai Dániel volt az első, aki a választások előtt úgy döntött, visszalép körzetében, ezzel javítva az ellenzék esélyeit a győzelemre. Kunhalmi Ágnes MSZP-s jelölt győzött, a Fidesz mandátumot bukott itt. Kassait mégis példásan megbüntette saját pártja.

Megírtuk már korábban, hogy nagyüzemben dolgozik és hozza az ítéleteket az LMP fegyelmi bizottsága, a volt társelnököt, Hadházy Ákost két évre tiltották el attól, hogy bármilyen pártbéli tisztségért induljon. Hadházy a határozat kommunista szellemisége miatt kérte, súlyosbítsák ezt négy évre. Hadházy ellen azért indult fegyelmi eljárás, mert a párt döntéshozói testületeinek határozatai ellenére egyeztetett az MSZP-vel.

De az LMP fegyelmit indított azon képviselőjelöltek ellen is, akik áprilisban visszaléptek más ellenzéki párt jelöltje javára. Az ő ügyükben is döntés született. Információnk szerint azért épp most ült össze és hozza a döntéseket a párt fegyelmi bizottsága, mert az LMP a hétvégén tisztújítást tart, és ha más összetételű lesz a testület, „félő”, hogy nem hoznának ilyen súlyos büntetéseket.

Kassai Dániel az áprilisi választások előtt Budapest 15-ös választókerületében lépett vissza, itt Kunhalmi Ágnes legyőzte a Fidesz jelöltjét, 46,3–39,7 százalékot kapott a két jelölt. Kassait a fegyelmi bizottság öt évre eltiltotta attól, hogy a párt színeiben bármilyen választáson elinduljon, se országgyűlési, se önkormányzati, se EP-választáson nem indulhat LMP-sként. Barta Jánost, aki elismerte, hogy a Fidesz gyűjtött számára ajánlásokat, ellenben csak 1 évre büntette a fegyelmi bizottság. Kassait nem zárták ki, párton belül vállalhat tisztséget, de a választásokon nem állhat rajthoz.

A pártért dolgozhatok, de az embereket nem képviselhetem – mondta a hvg.hu-nak Kassai.

A döntés ellen fellebbez, kíváncsian várja, hogy a hétvégi tisztújítás után milyen irányvonalat fog képviselni a párt. Arra a kérdésre, hogy kilép-e az LMP-ből ilyen súlyos büntetés után, csak annyit mondott, lehet.

Kassai Dániel
©

Voltak még LMP-s visszalépők, Kassai mellett például Ábrahám Júlia (a budapesti 10-esben az MSZP–P-s Szabó Tímea javára, aki győzött) és Ságodi Zoltán (a veszprémi 2-esben, de ott a Jobbik jelöltje, Kepli Lajos kikapott végül) is, őket a fegyelmi bizottság információnk szerint felmentette, nem kaptak büntetést.

Kassai esetében ez azért nem fordulhatott elő, mert ő volt az első visszalépő, nélküle minden bizonnyal a többiek sem mertek volna visszalépni. Hivatalos indoklásában az áll, mivel ő az országos elnökség csak egy tagjával (Hadházyval) egyeztetett visszalépéséről, ezért szó sem lehetett felmentésről; a többi visszalépő több elnökségi tagnak jelezte visszalépési szándékát.

Sallai Róbert Benedeket az LMP fegyelmi bizottsága csütörtökön első fokon, nem jogerősen kizárta a pártból, mivel Kassai fegyelmi tárgyalásán nekitámadt Hadházynak, aki ennek következtében leesett a székéről, és mentővel vitték el a helyszínről.

Ha párton belül valakit elmarasztalnak, az LMP szabályzata szerint a következő büntetések léteznek: figyelmeztetés, megrovás (ezek nem többek, mint látszatbüntetések), pozíciókból, valamint az összes párttisztségéből és a kongresszusi küldöttségből való elmozdítás, pozícióktól, valamint párttisztségektől és a kongresszusi küldöttségtől való eltiltás 1 és 5 év között, országgyűlési képviselői, európai parlamenti képviselői, helyi önkormányzati képviselői, főpolgármesteri és polgármesteri jelöltségtől való eltiltás 1 és 5 év között, a párt által állami és helyi önkormányzati szervekbe és gazdasági társaságokba delegálástól való eltiltás 1 és 5 év között, legsúlyosabb esetben pedig kizárás.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!