szerző:
hvg.hu

Rekordszámú, összesen 60 államtitkár dolgozik az új kormányban.

Rekordszámú államtitkárral kezdi új ciklusát Orbán Viktor miniszterelnök – derül ki a Blikk összesítéséből. Míg 2010-ben csak 42 államtitkára volt ugyanis a második Orbán-kormánynak, addig 2014-ben már 53-mal indult, most, a negyedik Orbán-kormány hivatalba lépését követően pedig már 60 államtitkárt neveztek ki. Emellett miniszterekből is több van, a 2010-es 9 helyett 13.

(A Miniszterelnökségből hiába vették külön a Miniszterelnöki Kormányirodát, a korábbi nyolc helyett így is tíz államtitkár dolgozik Gulyás Gergely alatt.) A Blikk cikkében ez nem fedi a valóságot, a 2014-2018 közötti kormányzati ciklus végén a Miniszterelnökségen a Miniszterelnökséget vezető miniszter közvetlen irányítása alatt 8 államtitkár dolgozott, állítja a Minizterelnöki Sajtóiroda. Részletek lenn.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumnál ugyan a 11 helyett most csak 9 államtitkár van, az új Innovációs és Technológiai Minisztériumnál Palkovics László miniszter nyolc államtitkárt irányíthat.

A legkevesebb államtitkár a belügyi és a honvédelmi tárcánál található: itt csak 3-3 van belőlük.

A Blikk hozzáteszi, az állami vezetők száma a ciklus előrehaladtával szinte folyamatosan növekszik, 2017-ben a harmadik Orbán-kormánynak így 57 államtitkára volt annak ellenére, hogy 2014-ben még csak 54.

A lap kereste a kormányzatot, hogy megtudja, mi az oka annak, hogy minden ciklusban egyre több államtitkárral kezdi meg a munkáját a kormány, de nem kaptak választ.

Cikkünk megjelenése után levelet kaptunk a Miniszterelnökségi Sajtóirodától, amit változtatás nélkül közlünk, ill. szemlénket is ennek szellemében javítottuk:

„A ma megjelent, "Soha ennyi államtitkára nem volt még Orbánnak se" című írásukban megfogalmazott állítás, amely szerint a Miniszterelnökség államtitkárainak száma az előző kormányzati ciklus végi 8 államtitkári létszámról 10 államtitkárra emelkedett, valótlan.

Ezzel szemben a valóság az, hogy a 2014-2018 közötti kormányzati ciklus végén a Miniszterelnökségen a Miniszterelnökséget vezető miniszter közvetlen irányítása alatt 8 államtitkár dolgozott.

Azon tárca nélküli miniszterek irányítása alatt, akiknek a Miniszterelnökség munkaszervezetet biztosított, az államtitkárok létszáma összesen  4 fő volt.

A 2018-ban induló kormányzati ciklusban a Miniszterelnökséget vezető miniszter közvetlen irányítása alá 6 államtitkár tartozik. A Miniszterelnökséghez tartozó tárca nélküli minisztereknél további 4 államtitkár kezdte meg a munkát, a Miniszterelnökséghez közvetlenül tartozó államtitkárok száma tehát 8 főről 6 főre csökkent.

Kérjük, hogy a szóban forgó írásuk állításait jelen levelünkben tartalmazott információk alapján javítani szíveskedjenek!”

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!