szerző:
hvg.hu

A Nokia újabb elbocsátásokat és átszervezéseket jelentett be, amelyek előbb egymilliárd eurójába kerülnek, ám jövőre másfélszer ennyi megtakarítást hozhatnak. Tízezer Nokia-dolgozó viszont elveszti állását.

Ismét lényeges átalakításokra kényszerül a súlyos gondokkal küszködő finn Nokia – írja a Napi Gazdaság Online a Wall Street Journal alapján. Ezek részeként a vállalat elbocsátja tízezer alkalmazottját – a tavaly bejelentett 14 ezer fős leépítésen felül. A Nokia ezenfelül alig több mint egy éven belül harmadszor rontotta profitvárakozását.

A cégvezetés indoklása szerint a mobiltelefon-piacon dúló brutális verseny a vártnál sokkal erősebben hat a Nokia okostelefon-üzletágára. A finn nagyvállalat termékeit a piac felső végén az Apple iPhone-jai, az olcsóbb készülékek versenyében a Google Android szoftverével ellátott telefonok szorongatják.

A korábbi elbocsátás érintette Magyarországot is, a mostani a Bloomberg értesülése szerint Finnországban, Németországban és Kanadában keseríti meg a cég termelő bázisain és kutatóközpontjaiban dolgozó alkalmazottainak életét. A brutális lépés – kiegészítve a többi átszervezéssel – egymilliárd eurós kiadással jár, ám 2013-től már 1,6 milliárddal mérsékelheti a Nokia költségeit.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!