szerző:
Rádi Antónia

Tőkeemeléssel nyílttá tette eddig csak sejtett meghatározó tulajdonát az osztalékmilliárdos Simicska Lajos Fidesz-közeli oligarcha az Észak-Dunántúl agrárszféráját uraló Mezort Zrt.-ben.

Jócskán meghaladja az amúgy is gigantikusnak tűnő tavalyi összeget a szinte az egész gazdaságot lefedő Simicska–Nyerges-cégbirodalom által a tulajdonosoknak termelt idei tiszta haszon. Az építőipartól a médiaüzleten át az agráriumig a vállalatcsoport tagjai tavaly több mint 14 milliárd forint osztalékot szavaztak meg tulajdonosaiknak a 2011-es gazdálkodási év után (HVG, 2012. július 7.), az idén pedig, a 2012-es mérlegek szerint – csak azokat a cégeket nézve, amelyek egy évvel korábban egymilliárd forint felett fialtak –, 16 milliárd forintot. A vagyonkezelő Neo-Met Kft. vezeti a listát 3,5 milliárd forint jóváhagyott osztalékkal, alig előzve az építőipari Közgép Zrt.-t (3,3 milliárd), a milliárdos álomhatárt meghaladta még néhány vagyonkezelő – a Pro-Aurum Zrt., a Pro A és a Pro B Kft., valamint két reklámcég, a Publimont Zrt. és a Hung-Ister Zrt. Abban nem változott a helyzet, hogy a volt fideszes gazdasági főnök birodalma továbbra is az állami megrendeléseknek, pályázatoknak, támogatásoknak köszönhetően hízik évről évre.

Útjelző táblák egy Mezort-cégnél. Nincs megállás
©

 2,5 milliárd forint állami támogatást kapott például tavaly a főként szlovén piacra termelő, gyakorlatilag az egész Észak-Dunántúlt lefedő Mezort-csoport (lásd ábránkat). A cégegyüttes már-már feudális nagybirtoknak tetszik: 21 ezer hektáron termeszt növényt, 58 ezer hektáron vadgazdálkodást-vadásztatást folytat, 4 ezer hektár erdőt és 880 hektár természetvédelmi területet birtokol. A Mezort-honlap gyakorlatilag egységként kezeli a csoportba tartozó Lajta-Hanság Zrt.-t, a Sárvári Mezőgazdasági Zrt.-t és a Szombathelyi Tangazdaság Zrt.-t, mondván, 2004-ben összeálltak az úgynevezett multifunkcionális termelés érdekében. A birodalomhoz tartozik az 1800-as évektől jegyzett sárvári ménes is, illetve a szintén ottani Vadkert fogadó, ahol avatott szemek szerint szívesen megfordul a főtulajdonos Simicska Lajos is.

©

 Az állami gazdaságok gyanús, az első Orbán-kormány ideje alatti privatizációja óta – a piszkos tizenkettőnek csúfolt csomag része volt a mosonmagyaróvári Lajta-Hanság és a Szombathelyi Tangazdaság is – nyílt titok volt Simicska rálátása az észak-dunántúli agrárügyekre, mindeddig azonban csak Nyerges Zsolt Közgép-elnök Mezort-elnöki szerepe engedett következtetni a valós helyzetre. A nyilvánosságot egyszerű trükkel védték ki a valódi tulajdonosok: a közgyűlések rendre csak a megismétléskor voltak érvényesek, amikor már nem számít, hogy az aktuális részvényesek mekkora hányada szavaz és írja alá a jelenléti ívet. Csakhogy most a Mezort új részvények révén 75 millió forintról 575 millióra emeli az alaptőkét, a tízezer forint névértékű papírból Simicska 25 ezret, felesége, Pusztai Zsuzsanna 11 ezer 100-at, Nyerges 11 ezer 400-at jegyzett. Részvényhez jutottak még a sárvári Nagy család tagjai, ők valaha a jelenleg végelszámolás alatt álló Mezort-Trans Kft. tulajdonosai voltak. Ha Simicskának korábban nem volt a cégben részvénye, önmagában a mostani tőkeemeléssel is 43,5 százalékos főtulajdonos lett, hozzáadva felesége frissen szerzett 19,1 százalékát, a család 62,6 százalék ura. Nyerges közel 20 százalékával már összejött a kétharmados Mezort-forradalom.

„Ne haragudjon, egyszerűen nem értem, amit kérdez” – reagált Budai Gyula vidékfejlesztési államtitkár a T. Házban Magyar Zoltán (Jobbik) azonnali kérdésére, amely azt firtatta, tesz-e valamit a kormányzó többség az ellen, hogy eleve visszaélésre játszó cégek ne juthassanak állami földekhez a bérleti pályázatokon. Magyar tudomása szerint a Mezortnak is bedolgozó egyik ügyvéd ugyanazon a napon, ugyanarra a székhelyre tucatnyi strómangyanús Mezort-közeli kft-t hozott létre, melyek megpályázták a környékbeli állami földeket, vigyázva, hogy egymásnak ne teremtsenek konkurenciát (eredményt még nem hirdetett a Nemzeti Földalap). Az „elmúltnyolcév” ügyeiben harcos főelszámoltató államtitkár a blankettaválaszt adta: ha Magyar bűncselekményt gyanít, forduljon az ügyészséghez. Hasonló cinizmussal felelt Gőgös Zoltán (MSZP) faggatózására is. Ő arra volt kíváncsi, mennyi bérleti díjat kap az állam a Mezort-csoporttól. Budai szerint a Simicska-cégek „szerződés szerint” fizetnek.

©

Ha trükközésről van szó, akkor az egyik botrány tapasztalatai adják az ötletet a másikban. Miként az – Németh Lászlóné fejlesztési miniszter döntése alapján – a trafikügyben történt, a földalap is szinte postafordultával küldi vissza a veszteseknek a pályázataikat, alighanem azért, nehogy össze lehessen utóbb vetni a győztes munkákkal.

RÁDI ANTÓNIA

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!