szerző:
MTI

Folyamatosan ellenőrzik az Uber-sofőröket, amely alapján kiderült, hogy kétharmaduk adószám nélkül dolgozik.

Az Uber-sofőrök elmúlt hét végén kezdődött ellenőrzése során mintegy 100 vizsgálatot végeztek, és a vizsgált sofőrök kétharmada adószám nélkül végezte munkáját – mondta Tamásné Czinege Csilla, az NGM adószakmai ügyekért felelős helyettes államtitkára a Kossuth rádió 180 perc című műsorában. Hozzátette, hogy több sofőr elmondta, a fuvarszervező cég változtatott politikáján, a sofőrök csak úgy csatlakozhatnak az Uberhez, ha feltöltik az adószámukat a rendszerbe.

A sofőrök a tevékenységet egyéni vállalkozóként végezhetik a jogszabályok szerint, ha kiváltják az igazolványukat, adószámot kérnek, akkor a bejelentési kötelezettségüket teljesítik. Ugyanakkor a tevékenységhez egyéb adókötelezettségek is tartoznak, például számlát kell adni, bevallási és adófizetési kötelezettség keletkezik.

A helyettes államtitkár szerint pozitívum, hogy megtörtént az első Uber-számla kiállítás, ráadásul úgy tűnik, hogy  központilag készült számláról van szó, de még vizsgálják, hogy minden szempontból megfelel-e a számlával szemben támasztott követelményeknek.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!