szerző:
hvg.hu

A TV2-csoport meglévő csatornáinál többre vágyhat Andrew G. Vajna filmügyi kormánybiztos, kaszinó és televíziótulajdonos - írja a Népszabadság. Vajna több újabb, kisebb csatornákat vásárolna, illetve alapítana, többek között mulatós csatorna is a repertoárba kerülhet.

Dirk Gerkens még a TV2 adásvételi megállapodása után beszélt arról, hogy át fogják vizsgálni a teljes csatornakínálatot, és megfelelő körülmények között további csatornákat olvaszthatnak a TV2-csoportba. A Népszabadság szerint azóta két csatornát is kinéztek maguknak, és felvették a kapcsolatot a tulajdonosokkal.

Az egyik a magyar tulajdonú Project129 Kft., mely a Story TV-t birtokolja, ezt a Central Médiacsoporttól vásárolta a cég befektetési céllal 2014 végén. Alapítottak egy csatornát is Galaxy néven, ebből látszik, hogy inkább saját terveik lehetnek, nem pedig az értékesítés, azonban Vajnáék továbbra is tárgyalnak velük.

©

A Tematic-Cable Kft. a másik kiszemelt, amit egy román vállalkozó, Radu Moraru tulajdonában áll. Hozzájuk tartozik a Sláger Tv (az egykori Nóta Tv), valamint a horgászok és vadászok csatornája, a Fishing and Hunting, az ismeretterjesztő DoQ, valamint a SportKlub. A felhozatalból a TV2 vélhetően a Sláger Tv-re és a sportcsatornára hajthat a lap szerint. Előbbi az RTL-hez köthető Muzsika Tv-vel versenyezhetnek, míg a másik csatorna a férfi nézőket célozná meg, úgy tudni, hogy Moraru nem zárkózik el az adásvételtől.

Gerkens lényegében az az üzletpolitikát folytatná, ami az RTL-nél korábban már bevált. A csatornakínálat szélesedése nem feltétlen kedvezett a két nagy kereskedelmi adónak, csak akkor, ha maguk szereznek tulajdonrészt a kisebb csatornáknál, ez egyben szélesíti a reklámozási lehetőségeket is, az RTL ezt az IKO céggel karöltve valósította meg Gerkens idején. A lap idézi a Nielsen Közönségmérés adatait, mely szerint 113 magyar nyelvű csatorna érhető ma el, ebből 19 tudott országos lefedettséggel 1 százalék feletti nézettséget produkálni, viszont a két nagy kereskedelmi csatorna együttesen a 30 százalékot sem éri már el.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!