szerző:
MTI / hvg.hu

Egy óriáscég életében ritkának számító eredményt ért el a Lego Csoport, melynek nettó árbevétele tavaly huszonöt százalékkal nőtt 2014-ez képest.

A 2014-es 28,6 milliárd dán koronáról 35,8 milliárd koronára emelkedett a dán óriáscég bevétele – írja a Lego Csoport közleménye. Az adatok szerint a bevételnövekedés – a valutaárfolyam-változások hatását leszámítva – helyi valutában 19 százalék volt 2014 hasonló időszakához viszonyítva. A csoport üzleti eredménye a 2014-es 9,7 milliárd koronáról 12,2 milliárd koronára nőtt tavaly, ami 26 százalékos növekedés.

A nettó nyereség 2015-ben 9,2 milliárd korona volt, ami 31 százalékos emelkedés a tavalyi 7 milliárd koronához képest. Az óriáscég által foglalkoztatott munkavállalók létszáma is növekedett, a 2014. év végi 14 762-ről 2015 végére 17 294-re nőtt.

©

Tavaly a Lego Csoport összes piacán két számjegyű növekedést ért el, míg a hagyományos játékpiac a legtöbb országban mindössze egy számjegyű fejlődést tudott felmutatni – olvasható a közleményben. A legnagyobb piacon, az Egyesült Államokban az értékesítés kétszámjegyű mértékben nőtt, csakúgy, mint a többi fontos piacán, például az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Brazíliában, Kínában és Japánban.

A közlemény idézi John Goodwint, a Lego Csoport ügyvezető alelnökét és pénzügyi vezérigazgatóját, aki elmondta, hogy a rövid távú növekedést hosszú távú kapacitásfejlesztéssel párosították, 2015-ben a korábbi ütemben folytatódtak a beruházások a termelési és szervezeti területeken. Megfogalmazása szerint ez a következő időszakra is igaz lesz.

Emlékezetes, hogy 2015-ben a cégnek kemény feladat volt, hogy növelni tudja egyes piacokon a termelését, ugyanis az év végi játékvásárlási dömping miatt Lego-hiány alakult ki egyes termékekből. Ez a magyar gyárat is érintette, a Lego Csoport 1992 óta van jelen az országban, gyára – a Lego Manufacturing Kft. – 2008 óta működik Nyíregyházán.

Goodwint beszámolt arról is, hogy a cégcsoport csaknem egymilliárd koronát szán arra, hogy fenntarthatóbb műanyagot fejlesszen ki, ami a Lego-kockák gyártásához jelenleg használt, olajalapú anyagokat váltja majd ki. A Sustainable Materials Centre elnevezésű, kutatási létesítményeket magában foglaló, körülbelül négyezer négyzetméteres központ a csoport dániai székhelyén, Billundban épül fel. Az építkezés a tervek szerint 2017-ben kezdődik, a központot 2018-ban fogják megnyitni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!