szerző:
MTI

A minimálbér-emelésre adott adekvát válasz a munkáltatóktól, hogy papíron csökkentik a munkaidőt. Emiatt növekedhetett olyan nagy mértékben a részmunkaidőben foglalkoztatottak száma.

Feltételezhető, hogy az év első negyedében megugró részmunkaidős foglalkoztatottak között vannak olyanok is, akiket csak "papíron", a minimálbér emelése miatt soroltak át – írja a hétfői Világgazdaság a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elemzésére hivatkozva.

Dinamikusan nőtt a foglalkoztatottság az idei első negyedévben, folytatódott az elmúlt években megfigyelhető tendencia, most azonban egy furcsaságot is rejteget a statisztika – emelik ki. Mégpedig azt, hogy

a nem teljes munkaidőben foglalkoztatottak száma szokatlanul nagy mértékben, 4,6 százalékkal 301 ezerre nőtt.

Leginkább az iparban, az építőiparban, a kereskedelemben, valamint a vendéglátásban jellemző, hogy több a részmunkaidős.

A GKI Gazdaságkutató idén februárban végzett felmérése szerint a vállalatok csaknem egyharmada jelezte, hogy emelte a normákat, több mint 10 százalékuk pedig a munkaidő csökkentéséről számolt be. "Ez utóbbi kézenfekvő eszköze a papíron részmunkaidős foglalkoztatás" – mondta a Világgazdaságnak Karsai Gábor, a gazdaságkutató vezérigazgató-helyettese.