szerző:
hvg.hu

Az egyik legnagyobb katari pénzintézet, az „International Bank of Qatar”, 13 milliárd eurót ajánlott az olasz labdarúgó-szövetségnek a bajnoki meccsek 10 éves, tehát a 2020-as évek végéig járó közvetítési jogáért. A hírt a tekintélyes olasz napilap, a Corriere della Sera szellőztette meg.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a meccseket majd csak Katarban lehet nézni, az Öböl-menti állam vezető bankja busás áron adná tovább a sugárzási jogokat a világ öt kontinensén működő szolgáltatóknak. Igaz, manapság az olasz foci nincs a csúcson, a válogatott nem lesz ott az idei világbajnokságon az elvesztett pótselejtező után. Ebbe a kudarcba belebukott a szövetség addigi elnöke, Carlo Tavecchio is. De azért az olasz bajnokság nemzetközi összehasonlításban még mindig nézhető meccseket ígér. Ezek közvetítéséről szól ez a mostani sztori.

Jelenleg a Berlusconi családhoz kötődő Mediaset, illetve a Sky Italia 946 millió eurót fizet a közvetítési jogért. De ez a szerződés idén lejár. Januárban már volt egy pályázati felhívás, de arra csak a Sky Italia jelentkezett, nevetségesen alacsony, 495 milliós ajánlattal. Ezt a pályázatot törölték is és kiírták az újabb versengést, azzal a megkötéssel, hogy az ajánlat nem lehet kisebb 1,05 milliárd eurónál. A jelentkezési határidő január 22.

A Corriera della Sera nem hivatalos információja szerint a katari bank évi 1,3 milliárd eurót kínál. Ez az összeg egy nagyságrenddel, kb. 300 millió euróval nagyobb, a jelenlegi jogdíjnál. Mi lesz most? A Berlusconi-birodalom akcióképessége attól függ, rendezni tudja-e vitáit egy másik nagy médiatársasággal, a Vivendivel. Ha nem, az olasz foci üzleti irányítói akár Katarral is megegyezhetnek – írja a Les Echos francia gazdasági lap.

A dúsgazdag gázmonarchia már magáénak tudhatja a Paris Saint-Germain-t, Neymarral együtt. De már kacsintgatott az olaszok felé is, például a mérsékelten fontos, de azért nézett olasz szuperkupadöntőt már kétszer is Dohában rendezték meg. Dino Ruta, a milánói Bocconi egyetem sportmenedzseri szakjának oktatója szerint Katar Olaszországban nem a klubokba tenné a pénzét, mint ahogy teszi ezt Franciaországban, vagy a kínaiak szerte Európában, hanem egy futballnagyhatalom egész bajnoksága érdekli őket. Egyelőre mindez csak spekuláció, de az azért érdekes, hogy a Corriera della Serra információit a mesés katari ajánlatról eddig senki nem cáfolta.