szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szép dolog a szerelem, és ezt így gondolják azok is, akik az esküvők szervezéséből élnek meg. De nézhetjük úgy is: azt, hogy két ember tényleg képes lesz-e kitartani egymás mellett jóban-rosszban, alaposan letesztelheti akkor, amikor az esküvőjét szervezi. Az esküvői főszezon közepén összegyűjtöttük, milyen mélyen kell a zsebébe nyúlnia annak, aki házasodna.

Az élményt meg kell fizetni, de nagyon figyelni kell arra, hogy ne húzzák le az embert könyörtelenül – sokan szembesülnek ezzel akkor, amikor az esküvőjüket szervezik.

Amikor az angol királyi esküvőre készült a világnak az a fele, akit ez érdekelt, kiszámolták, hogy a teljes felhajtás az átlagos brit esküvő százszorosába, nagyjából 730 millió forintnak megfelelő összegbe került. A királyi pénzpocsékoláson túl abba is megdöbbentő belegondolni: ezek szerint az átlagos brit esküvő több mint hétmillió forintot visz el. Ám ha egy magyar esküvővel számolunk, akkor is könnyű eljutni a milliós számláig:

  • Csak a helyszín lefoglalása a hivatalos procedúrára, ha hétvégi esküvőt szeretnének, lehet 100 ezer forint is.
  • Egy 20-30 fős, kis családi-baráti kör számára helyet bérelni egy lakodalomra, enni-inni adni nekik vidéken és Budapest külső kerületeiben, legalább 200-250 ezer forint. Ha 80-100 embert szeretnének meghívni, 500 ezer forint alatt aligha lehet megúszni. Ha a cél Budapest belvárosa, az ár minimum duplázódik.
  • Esküvői fotóst 70 ezer forint alatt szinte biztosan nem találnak, de sokkal reálisabb a 150-250 ezer forintos kiadás, ha azt akarják, hogy végig ott legyen az esküvőn, és minőségi utómunkát is végezzen.
  • Egy alsó árkategóriás gyűrűpár 50 ezer forint, a középkategória 100 ezer fölötti, felső határ nem létezik. Az összeg duplázódhat, ha valaki eljegyzési gyűrűt is szeretne.
  • Ha menyasszonyi ruhát szeretne magára ölteni az ara, a bérlést vidéken 30 ezer forint alatt biztosan nem ússza meg, de Budapesten ennek a háromszorosára is nőhet az ár. Természetesen mindezt a többszörösével kell számolni, ha a koszorúslányokat is be akarják öltöztetni.
  • A dekoráció egy kisebb hely esetében 40-50 ezer forinttal dobhatja meg az árat, nagyobb rendezvénynél 100-150 ezer forintot érdemes rászámolni akkor is, ha nem fullad bele a pár a giccsbe.
  • Egy 60 szeletes esküvői tortát vidéken 30-50 ezerért, Budapesten 60-80 ezer forintért adnak.

Lehet ingyen, de az olyan is lesz

Nem kell semmi extra, elég egy egyszerű polgári szertartás – mondják sokan. Aztán rádöbbennek: a legtöbb önkormányzatnál azért, hogy hétvégén tartsanak esküvőt, 15-50 ezer forintot ki kell fizetni, a külső helyszínnek pedig hasonló a tarifája.

©

De a kreativitásnak itt még nincs vége. Egy olvasónktól például azért kértek még néhány ezer forintot, hogy zene is szóljon, mással pedig közölték: ha pezsgőznének, az italt nekik kell vinni. És van, amikor még ennél is bonyolultabb a helyzet, volt például olyan, dunai hajón megtartott esküvő, amelyen azzal riogatták a családot, hogy szabálytalan lehet az egész, ha a hajó átmegy másik kerület vizére.

Nem az étel-ital a drága

Meglepő, de egy esküvő utáni családi-baráti összejövetel önmagában nem kerül vészesen sokba. Ehhez még csak azt sem kell hazudni, hogy nem esküvőről van szó: ha a pár nem kér nagy extrákat, csak leültetné a vendégeit enni és inni, akkor hasonló áron vehet ki egy-egy helyiséget, mint ha ugyanilyen létszámú céges összejövetelt vagy más családi rendezvényt tartana, az ételek-italok árában sincs komoly különbség. Az igazi költekezés akkor kezdődik, ha bármi extrát is szeretnének, és itt aztán tényleg nincs határ.

©

A túlárazás tankönyvi példája az esküvői ruha: a legtöbb kölcsönző alsó hangon is a kétszeresét elkéri ezért, mint ha ugyanazt a ruhát egy szalagavatóra adná ki. Aki pedig sajátot csináltatna, az újra ott van a százezres nagyságrendnél. De akkor is könnyű eljutni ennyi kiadásig, ha a koszorúslányoknak akarnak ruhát bérelni a „ne öltözd túl a menyasszonyt, csak majdnem”-versenyre. Több tízezer forint elmegy a sminkre és a frizurára is, és persze ehhez jön hozzá még a próbasmink, és a tesztfrizura.

Ha kell a giccs, lesz miért fizetni

A fő kérdés az, hogy a pár mennyi extrát szeretne. Ha sokat, akkor lesz miből válogatniuk. Vehetnek például darabonként 300-400 forintért csókcsengőket – mert nem elég evés közben kocogtatni a poharat, ha a vendégek csókot kérnek az ifjú pártól, ezt kell megcsöngetni, és már biztos láttak olyan embert is, aki szerint ez vicces. A gyöngyházas esküvői vendégkönyv már-már alapvetésnek számít (darabja 5-10 ezer forint), az ültetőkártyákat egy ezres alatti darabáron kihozni már bravúr, az asztalokat pedig egyenként 1500-2000 forintért meg lehet számozni.

De lehet itt is alkudni: egy olvasónk közölte, hogy ő nem kér darabjáért 300 forintért szalagot a székekre, majd visszahívta a hely tulajdonosa, hogy odaadja ingyen, csak ne vegyék észre a vendégek, hogy nincs több tucat ugyanúgy kinéző szék. Másnak nem volt kedve harcolni, és beletörődött, amikor meglátta, hogy az 500 forintos darabáron kínált székszoknya annyit jelentett, hogy néhány abroszt az asztalok helyett a székekre raktak. Kitesznek magukért a virágárusok is: a megszokott ár a csokrokért egy esküvőn a normál summa másfél-kétszerese. És akkor még el kell készíteni egy külön dobócsokrot is.

Ha szerencséjük van a házasodóknak, akkor akad olyan ismerősük, aki szívesen készít tortát. Ha nem, akkor vidéken 500-800, Budapesten 1000-1500 forintot kell felszorozni a szeletek számával, hogy megkapjuk a reális árat. Ez nagyjából a duplája-triplája annak, amit egy átlagos cukrászdában elkérnek egy tortaszeletért.

Képünk illusztráció!
©

Megeshet az is, hogy a pár úgy gondolja, nem igazi az esküvő a jegyesfotózás nélkül. Ekkor nyugodtan kifizethetnek nagyjából 100-150 ezer forintot, hogy végül megmutathassák a világnak, ők igenis tudnak romantikus helyen szerelmesen pózolni, miközben mindenki nagyon eredetinek hiszi magát. Sőt, ebből néhány ezer forintért csinálnak ppt-t is, amit aztán le tudnak vetíteni az esküvőn, már persze ha újabb néhány ezresért béreltek projektort.

©

A rendezvény hosszától függően 100-200 ezer forintért a lakodalomra is elmegy a fotós, sőt még külön emlékalbumot is összeállíthatnak, ha valaki mindenképp emlékezni akar, mennyire nézett ki vállalhatatlanul az éjféli vonatozás közben. Ennyi pénzért persze az ember profi munkát kap, ráadásul azt is figyelembe kell venni, hogy 10-15 tavaszi és nyári szombaton van az esküvők többsége, ami egész napos munkát jelent a fotósoknak, vagyis ennyi idő alatt kell behozniuk mindazt a bevételt, ami fedezi az utazásukat és az eszközeiket – magyarázta kérdésünkre egy esküvőkön is dolgozó fényképész.

Ki fizet az esküvőért?

Magyarországon még nem készült olyan kimutatás, hogy kik fizetik az esküvő költségeit, de a legtöbben arról számolnak be, hogy a két család állja a pénz nagy részét. Egy amerikai felmérésben arra jutottak, hogy a kiadások 43 százalékát fizeti a menyasszony családja, szintén 43 százalékot a két házas, és csak 12 százalékot vállal magára a vőlegény családja.

Aztán ha minden jól alakul, hazamennek a vendégek, és sokan ekkor szembesülnek azzal, hogy nincs még vége a kiadásoknak. Jó esetben csak a szerződésben már korábban leírt tételeket kell rendezni ilyenkor, mint például az alkoholfogyasztást vagy a vendégeik taxiköltségét, de nincs mindig ennyire könnyű dolguk. Volt például olyan olvasónk, akinek az esküvője másnapján a helyszín jókora takarítási költséget számlázott ki a vendégek okozta károkra hivatkozva. De megtörtént olyan is, hogy a menyasszonytól utólag kötbért követelt a ruhát kiadó cég, mert egyszer kimosta a ruhát, amelyet elvileg tilos lett volna.

Ön is óriási költségekkel szembesült az esküvő szervezésekor? Találkozott extrém kívánságokkal? Írja meg történetét az o[email protected] címre.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!