szerző:
hvg.hu

Swift az első nő, aki kétszer nyerte meg az év albuma díjat, Lamar jó sokat nyert, de talán nem eleget, Lady Gaga nagy Bowie-egyveleget vitt színpadra.

Hogy A tanú klasszikus fordulatát vegyük alapul: az a gyanús, ami nem gyanús. A könnyűzene Oscarjának is becézett Grammy idén többnyire különösebb meglepetések nélkül ment le: a nagy slágerek, a sikeres dalok és lemezek tulajdonosai vitték el a díjak garmadát. Legalább is, ami a kismillió kategória közül a popkulturálisan valóban relevánsakat illeti. (Na jó, arra nemigen lehetett számítani, hogy Carter elnök is Grammyt kap.)

Taylor Swift, aki összesen három díjat nyert, másodszor nyerte meg az év albuma díját – első alkalommal 2010-ben Fearless című nagylemezével vihette haza a legfontosabb Grammyt. „Mint az első nő, aki kétszer nyerte meg az év albuma díjat, azt üzenem a fiatal nőknek, hogy mindig lesz majd valaki, aki próbál alávágni a sikereiteknek, vagy a magáénak gondolni a teljesítményeiteket vagy a sikereiteket” – mondta Taylor Swift a díj átvételekor, amúgy finom utalásféleképpen Kanye Westnek, aki The Story of Pablo című új lemeze Famous című dalában arról beszél, hogy ő tette sikeressé az énekesnőt. Swift az idei díjakkal együtt immár kilenc Grammy tulajdonosa.


Az est másik győztese, a 2015-ös év év albumai-listáinak éllovasa (a hvg.hu év lemezei listájának első helyezettje), Kendrick Lamar, akit összesen 11 Grammyre jelöltek, s ebből öt díjat be is zsebelt. Övé lett többek közt a legjobb rapalbum (To Pimp a Butterfly), a legjobb rapszám és a legjobb rapelőadás díja (Alright). Persze, ha úgy vesszük, kissé csalódott is lehet, mert a legjobb album díját lenyúlta előle kolléganője.

Kifejezetten nagyot ment Mark Ronson és Bruno Mars Uptown Funk című gigaslágere is: ez a dal lett az év hangfelvétele, a legjobb popduó-előadása. Első alkalommal nem kellett üres kézzel távoznia a britek popos bárdjának, Ed Sheerannek, akinek Thinking Out Loud című száma lett az év dala. Ami pedig a legjobb új előadónak járó elismerést illeti, azt Meghan Trainor kapta – tudják, ő énekli azt, hogy All About That Bass.


A Grammy megemlékezett a tavaly elhunyt legendás zenészekről is. A dalszerző-hős, Jackson Browne és az Eagles Glenn Frey Take It Easy című dalát adták elő, a Hollywood Vampires, azaz az Alice Cooperből, az aerosmith-es Joe Perry-ből, Johnny Deppből, valamint a Guns N' Roses-os Duff McKaganből és Matt Sorumból álló szupergrupp a Motörhead Ace Of Spades című örökbecsűjét vezette elő Lemmy emlékére, míg Lady Gaga egy grandiózus Bowie-egyveleget (Space Oddity, Changes, Ziggy Stardust, Suffragette City, Rebel Rebel, Fashion, Fame, Let's Dance, Heroes) vitt színpadra, többek közt az egyébként a Let’s Dance című Bowie-album producere, Nile Rodgers gitáros társaságában. Ami még Bowie-t illeti: Sue (Or In a Season Of Crime) című dalának hangszerelője, Maria Scheider a legjobb hangszeres-vokális hangszerelésért járó Grammyt vihette haza.

A Grammy kismillió kategóriájának összes győztese itt tekinthető meg.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!