szerző:
hvg.hu

A 2. Magyar Filmhéten már díjakat is osztottak, így ez volt az első alkalom, hogy a Filmalap-érában szakmai elismerést kaptak az alkotók. A Saul fia az alkotók kérésére nem indult a versenyben, így a nagy esélyesnek a legtöbb kategóriában jelölt Liza, a rókatündér számított a Magyar Filmdíjakra. Végül az Liza és a Félvilág nyerte agyon magát a gálán, amelynek legszebb pillanata mégis az volt, amikor Röhrig Géza és Törőcsik Mari ölelkezett a színpadon.

Az hamar kiderült az első Magyar Filmdíj gáláján, (mely a második Magyar Filmhét záróeseménye volt), hogy mind a szervezőknek, mind az alkotóknak bele kell még tanulniuk a magyar Oscar-hangulatba. A szervezők szándéka szerint ugyanis ez az esemény sok mindenben a tengerentúli sztárparádét kell idéznie. Ezért volt a díjátadó előtt ötös jelölt lista minden kategóriában, és ezért hajazott a gála is több elemében az egy héttel ezelőtti Oscarra.

Azonban volt olyan díjazott, aki beszéd helyett elrohant a színpadról, de az is elég komikus volt, hogy a díjat átadók eléggé megszenvedtek a győztesek nevét tartalmazó boríték kibontásával. Mint ahogy az is elsőre talán furcsán hangzott a díjazottaktól, hogy "köszönöm az Akadémiának", de ahogy arról Szász Attila, a Félvilág rendezője beszélt, nem árt bevezetni ezt a formulát. Utalva ezzel arra, hogy most első ízben ítélte oda szavazással a díjakat a Magyar Filmakadémia (amelynek szerepével ebben a cikkünkben foglalkoztunk korábban). Végül azért a többség nem jött zavarba a köszönőbeszédektől és még egy-két fotóra is pózolt az Oscar-figurát idéző, de egy filmtekercset feltartó szoborral.

A Saul fia alkotói különdíjban részesültek, Nemes Jeles László pedig beszédében elmondta, hogy a díjátadókról Magyarországra érve egyből az jutott eszébe, amikor még 2003-ban visszatért Párizsból, és ismeretlenként elkezdett kisfilmeken dolgozni.

A gála legszebb momentuma viszont az volt, amikor Törőcsik Mari tűnt fel a színpadon egy Körhinta-részlet előadása közben, majs elmondta, hogy az Eszmélet című filmben együtt játszott az akkor még nagyon fiatalRöhrig Gézával. Röhrig ezután gyorsan a színpadra sietett, ahol nagy öleléssel köszöntötte a legendás színésznőt.

©

A díjazottak listája:  (A mi díjazottjainkról itt olvashat)

Legjobb női mellékszereplő: Csákányi Eszter,  Utóélet  (Interjúnk Csákányi Eszterrel)

(Korábbi írásunkat a filmről itt olvashatja.)

©

Legjobb férfi mellékszereplő: Kulka János (Félvilág)

Legjobb smink fodrász, maszkmester: Liza, a rókatündér

(Korábbi írásunkat a filmről itt olvashatja.)

Legjobb díszlet/ látvány és jelmez: Liza, a rókatündér

©

Legjobb hangmester: Balázs Gábor

Legjobb zeneszerző: Csengery Dániel ésTövisházi Ambrus, Liza a rókatündér (Interjúnk Tövisházi Ambrussal)


Legjobb vágó: Czakó Judit, Liza, a rókatündér

Legjobb ismeretterjesztő film: Vad Kunság

Legjobb animációs film
: Kojot és a Szikla, rendező: Gauder Áron


Legjobb kisjátékfilm: Betonzaj, rendező: Kovács István

Legjobb dokumentumfilm: Drifter


Legjobb tv-játékfilm: Félvilág

Legjobb operatőr: Nagy András,  Félvilág

Legjobb forgatòkönyv: Köbli Norbert, Félvilág (Interjúnk Köbli Norberttel)

Legjobb női főszereplő: Balsai Móni, Liza, a rókatündér

Legjobb férfi főszereplő: ifj. Vidnyánszky Attila, Veszettek
(Korábbi írásunkat a filmről  itt olvashatja.)


Legjobb rendező: Ujj Mészáros Károly, Liza, a rókatündér (Interjúnk a rendezővel)

Legjobb nagyjátékfilm: Liza, a rókatündér

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!