szerző:
hvg.hu

Mikor máskor fogadnánk egy kis absztinenciát, mint az ünnepek, a karácsonyi és szilveszteri dőzsölés után? A tudományos vizsgálatok szerint számtalan előnye van annak, ha egy kis önuralmat gyakorlunk az alkoholfogyasztás területén: például jobban fogunk aludni, kevesebbet fogunk enni, és még a bőrünk is szebb lesz tőle.

1. A máj zsírtartalma 15%-kal csökken

A rendszeres, nagy mennyiségű alkohol fogyasztásától felhalmozódhatnak a zsírsejtek a májban, ám ezt a folyamatot már egy hónap absztinenciával jelentős mértékben vissza lehet fordítani. A New Scientist magazin önkéntesek bevonásával folytatott kísérletéből kiderül, hogy az alanyok májának zsírtartalma 15%-kal csökkent, miután egy korty alkoholt sem ittak egy hónapig. A kísérletről itt olvashat bővebben.

2. Csökkenni fog az étvágya

A rendszeres alkoholfogyasztók 30%-kal többet ettek, mint azok, akik nem isznak, egész pontosan azok ittak ennyivel kevesebbet, akik este józanul hajtották álomra a fejüket. – olvasható az Obesity folyóirat tavaly júniusi tanulmányában. Az már a New Scientist önkéntesekkel végzett kutatásából derült ki, hogy a résztvevők egy része 2%-ot veszített a testsúlyából a harmincnapos józanság után.

©

3. 20%-kal produktívabb lesz a teljesítménye a munkában

A New Scientist kutatásának önkéntesei önbevallás alapján arról számoltak be, hogy közel 20%-kal hatékonyabbnak érezték magukat a munkában az egy hónapos absztinenciának köszönhetően.

4. Jobban fog aludni

Az Alcoholism című szaklap klinikai kutatásai kimutatták, hogy jobban alszanak azok, akiknél nem csúszik le egy kis sör, bor, vagy más alkoholtartalmú ital lefekvés előtt, ugyanis az alkohol növeli az alfa hullámok termelődését az agyban, amelyek kevésbé mély alvást eredményeznek.

5. Csökkenti a rák kockázatát

Az Amerikai Nemzeti Rákközpont jelentése szerint a rendszeres alkoholfogyasztás jelentősen növelheti különböző ráktípusok, köztük a száj-, a máj-, a mell-, a vastagbél- és a végbélrák kialakulásának kockázatát.

6. Még a bőre is szebb lesz

Az alkohol dehidratál, ami igencsak meglátszik a bőrünkön. Azonban már pár nap absztinencia után elmúlhat a kellemetlen bőrszárazság és a többi kiütés.

7. Alkoholfogyasztási szokásai örökre megváltozhatnak

Tavaly 857 önkéntes csinálta végig a „száraz január” kihívást, amelynek eredményeként hat hónappal később arról számoltak be, hogy megváltoztak az alkoholfogyasztási szokásaik, és jóval kevesebbet isznak, mint előtte.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!