szerző:
hvg.hu

Magyarország idén egy bátaszéki 300-400 éves tölggyel nevezett az Év Fája versenybe, amelyben már többször is magyar fák győzedelmeskedtek. A versenyző fákra a neten lehet szavazni.

Az idén is 15 érdekes történettel rendelkező fát neveztek az Európai Év Fája versenybe. A versenyen Magyarország mellett Belgium, Bulgária, Csehország, Anglia, Észtország, Franciaország, Németország, Írország, Észak-Írország, Lengyelország, Skócia, Szlovákia, Spanyolország és Wales is részt vesz egy-egy idős fával.

A magyar versenyző a bátaszéki "molyhos tölgy", amely egy 18. századi erdő emlékét őrzi, a mögötte álló Szent Orbán kápolnát pedig ugyanekkor emelték egy pestisjárvány után.

©

Az öreg fa és a kápolna közösen őrzik a települést és lakóit, akik az ‘56-os Dunai árvíz idején is ide menekültek. A tekintélyes fát a helyi földművesek gondozták: levágták száraz ágait, és a csonkot megfestették, ezzel védve a betegségektől. Máig élő hagyomány, hogy a fa tölgy törzsét május 25-én borral locsolják, ezzel biztosítva a következő év bő szőlőtermését.

Az Év Fája versenyben résztvevő fákra február végéig lehet szavazni a verseny weboldalán. Egyelőre egy villámsújtotta cseh hárs vezet a versenyben, a magyar tölgy jelenleg a második helyen áll.

A magyar fák hagyományosan jól szerepelnek a versenyen: 2012-ben a felsőmocsoládi öreg hárs, 2013-ban az egri fürdő területén álló platán lett az év fája, 2014-ben a gödöllői "Vén Vackor" második lett, tavaly pedig egy focipálya közepén álló észt tölgy győzte le a tatai nagy platánt, amely így szintén ezüstérmet kapott.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!