HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Játszótéren mobilon netező anyuka. Családi ebéd közben telefonáló apuka. Nem tesz jót a szülő-gyerek kapcsolatnak, sőt.

Néhány tipp, hogy minőségi kapcsolatot tudjunk kialakítani gyermekünkkel.

1. A gyermekünkkel töltött idő során igyekezzünk valóban jelen lenni. Érdemes félretenni a különféle „kütyüket”, és csak rá figyelni. Ezt nyilván nem tudjuk megvalósítani a nap minden percében, de próbáljunk kijelölni rövidebb időszakokat, amikor csak játszunk, beszélgetünk, sétálunk.

2. Keressünk olyat a gyermekünk játékai között, amivel mi is szívesen játszunk.

3. Addig maradjunk egy játékhelyzetben a gyermekkel, amíg ő igényli, ne mi vessünk véget a tevékenységnek.

Csak hallgassuk meg
©

4. Próbáljuk meg felidézni gyermekkori élményeinket, hogyan figyeltünk vagy játszottunk akkor.

5. Próbáljuk elképzelni a világot a gyermekünk szemszögéből, tudatosan elengedve saját világképünket. Tegyük ezt minden nap, akár csak pár percre. Ez segít abban, hogy jobban megértsük őt.

6. Beszélgessünk úgy a gyermekünkkel, hogy nem kérdezgetjük őt, csak hallgassuk meg. Csak a tekintetünkkel, egy-egy apró mozdulatunkkal jelezzük neki, hogy teljesen figyelünk rá.

7. Amikor „csak” együtt vagyunk, tudatosan figyeljünk arra, hogy ne máshol járjanak a gondolataink. Ha ez mégis előfordul – ami teljesen természetes – ne minősítsük magunkat, ne mérgelődjünk, legyünk magunkkal szemben is megértőek, toleránsak. Csak vegyük észre, mi történt, és térjünk vissza az „itt és mosthoz”.

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely az időhöz: múltunkhoz, jelenünkhöz és jövőnkhöz való viszonyunkkal foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk a Mindfulness-kalauz című könyvvel.