HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Játszótéren mobilon netező anyuka. Családi ebéd közben telefonáló apuka. Nem tesz jót a szülő-gyerek kapcsolatnak, sőt.

Néhány tipp, hogy minőségi kapcsolatot tudjunk kialakítani gyermekünkkel.

1. A gyermekünkkel töltött idő során igyekezzünk valóban jelen lenni. Érdemes félretenni a különféle „kütyüket”, és csak rá figyelni. Ezt nyilván nem tudjuk megvalósítani a nap minden percében, de próbáljunk kijelölni rövidebb időszakokat, amikor csak játszunk, beszélgetünk, sétálunk.

2. Keressünk olyat a gyermekünk játékai között, amivel mi is szívesen játszunk.

3. Addig maradjunk egy játékhelyzetben a gyermekkel, amíg ő igényli, ne mi vessünk véget a tevékenységnek.

Csak hallgassuk meg
©

4. Próbáljuk meg felidézni gyermekkori élményeinket, hogyan figyeltünk vagy játszottunk akkor.

5. Próbáljuk elképzelni a világot a gyermekünk szemszögéből, tudatosan elengedve saját világképünket. Tegyük ezt minden nap, akár csak pár percre. Ez segít abban, hogy jobban megértsük őt.

6. Beszélgessünk úgy a gyermekünkkel, hogy nem kérdezgetjük őt, csak hallgassuk meg. Csak a tekintetünkkel, egy-egy apró mozdulatunkkal jelezzük neki, hogy teljesen figyelünk rá.

7. Amikor „csak” együtt vagyunk, tudatosan figyeljünk arra, hogy ne máshol járjanak a gondolataink. Ha ez mégis előfordul – ami teljesen természetes – ne minősítsük magunkat, ne mérgelődjünk, legyünk magunkkal szemben is megértőek, toleránsak. Csak vegyük észre, mi történt, és térjünk vissza az „itt és mosthoz”.

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely az időhöz: múltunkhoz, jelenünkhöz és jövőnkhöz való viszonyunkkal foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk a Mindfulness-kalauz című könyvvel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!