HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Akik bevetették, ugyanolyan eredményt értek el, mint nem stresszelő társaik.

Önmegerősítés segítségével megóvhatjuk magunkat a stressz problémamegoldó képességre gyakorolt káros hatásaitól – mutatták ki a Carnegie Mellon Egyetemen.

David Creswell a PLoS ONE online folyóiratban közölt vizsgálatában diákokat kért meg, hogy rangsoroljanak különböző értékeket, mint a pénz, a család, a barátok, emellett felmérte, mennyire szenvednek krónikus stressztől. A vizsgálati személyek véletlenül kiválasztott csoportjának ezután le kellett írnia, miért az az érték a legfontosabb, ami az első helyre került.

 

Mondd, mi a fontos neked?
©

 

 

 

 

 

 

 


Végül mindenki kapott egy bonyolult, kreativitást igénylő problémamegoldási feladatot, amelyet időre kellett elvégeznie. Az eredmények szerint a krónikus stressz alatt állók rosszabbul teljesítettek, de csak azok, akik nem végezték el előtte az önmegerősítő feladatot.

Kiderült viszont, hogy a saját értékekre fókuszáló rövidke gyakorlat hatékonyan ellensúlyozta a stressz teljesítményromboló hatását: az ebbe a csoportba tartozók ugyanolyan eredményt értek el, mint nem stresszelő társaik. „Aki stresszes életet él, javíthat a teljesítményén, ha egy probléma megoldása előtt eltűnődik, mi a fontos számára. Egyszerű stratégia, amit bármikor elő tudunk szedni, ha nyomás alá kerülünk” – foglalta össze a tanulságokat Creswell.

Hasonló témájú írásokat a HVG Extra Pszichológia legfrissebb, augusztus 18-án megjelent számában is olvashat, mely a kreativitással, tehetséggel, tehetséggondozással, az izgalmassá tehető párkapcsolatokkal, a sokoldalú családi élettel foglalkozik. Keresse az újságárusoknál, vagy rendelje meg – akár a régebbi számokat is – a kiadónál!

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!