szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az orosz sportolók valamennyi nemzetközi versenytől eltiltását javasolja a Nemzetközi Doppingellenes Szervezet (WADA). Az augusztusi riói olimpiai játékokra is vonatkozó kezdeményezést már kedden megvizsgálja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. A WADA szerint az orosz sportolók tömegesen és állami segédlettel doppingoltak.

„A WADA azt javasolja, hogy a nemzetközi sportmozgalom ne engedje versenyezni az orosz sportolókat, amíg nem hajtanak végre alapvető reformokat az orosz sportkultúrában” – hangsúlyozta a nemzetközi szervezet jelentését ismertető Ben Nichols szóvivő.  A részben orosz forrásokra építkező jelentés szerint a sportminisztérium mellett az orosz titkosszolgálat, az FSZB is részt vett a 2014-ben Szocsiban rendezett téli olimpián leadott pozitív orosz doppingtesztek meghamisításában.

A WADA azt követően tette közzé javaslatát, hogy az USA és kilenc másik ország doppingellenes szervezete is szorgalmazta az orosz sportolók olimpiáról való kitiltását.

„A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB)  megkapta a WADA jelentését. A következtetések arra utalnak, hogy az orosz hatóságok példa nélküli támadást intéztek a sport és az olimpiai mozgalom integritása ellen” – közölte Thomas Bach,  a NOB elnöke. Hozzátette: a NOB végrehajtó bizottsága egy telefonkonferencia erejéig már kedden összeül, és meghozza az első döntéseket. Ezek – Bach szerint – kapcsolatban lehetnek a 2016-os nyári olimpiával is.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!