szerző:
hvg.hu/MTI

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) három tagja dönt péntekig a több mint 250 orosz sportoló riói indulásáról.

Hiába kapták meg a sportági világszövetségétől a rajtengedélyt az orosz sportolók, még közel sem biztos, hogy a NOB engedi a rajthoz állásukat. A NOB végrehajtó bizottságának szombati döntése újabb akadályt jelenthet számukra, miszerint  háromfős grémium hozza meg a végleges döntést az engedélyekről. Köztük van a sportolói bizottságot vezető német Claudia Bokel, az orvosi bizottságot irányító török Ugur Erdener és a spanyol ifj. Juan Antonio Samaranch - a korábbi NOB-elnök fia.

Egyértelműen jelezni akarjuk, hogy a miénk az utolsó szó

- közölte Mark Adams NOB-szóvivő. - Nincs sok időnk, a pénteki nyitóünnepségig el kell készülnünk a munkával.

Hosszú évek után rendkívül kevés orosz utazhat az olimpiára.
©

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) fővizsgálója, Richard McLaren - aki a 2014-es szocsi téli olimpiáról készített jelentését két hete hozta nyilvánosságra - államilag irányított doppingolással vádolta meg Oroszországot. A jelentés nyomán a WADA azt javasolta a NOB-nak, hogy a teljes orosz csapatot zárja ki a riói játékokról.

Az egyértelművé vált már, hogy akárhányan is utazzanak a doppingellenes ügynökség ellenőrei a nyakukon lógnak majd.

A szervezet végrehajtó testülete azonban úgy döntött, hogy nem így jár el, de a részvételhez az orosz versenyzők mindegyikének egyéni engedélyre van szüksége sportágának nemzetközi szövetségétől. A következő lépésben a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) is ellenőrzi a nevezéseket, majd a háromfős NOB-bizottság adhatja meg a zöld utat az érintetteknek.

Vitalij Mutko orosz sportminiszter korábban bejelentette, mostani tudásuk szerint 272 orosz sportoló indulhat az olimpián a részvételi jogot kiharcoló 387-ből. Az atlétákat és a súlyemelőket már kizárták a riói delegációból.

Az oroszok többsége szerint sportolóik eltiltása ellenfeleik politikai ármánykodásának eredménye

Folytatódott a béremelési hullám a kiskereskedelemben, berobbant a köztudatba a gázszerelő, aki szereti a focit, de nem indul magyar közbeszerzésen. Kiderült, hogy a magyarok gazdagnak tartják Orbán Viktort, a kormányt pedig korruptnak. Heti gazdasági összefoglaló.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!