szerző:
hvg.hu

Az álhír terjesztői durva következményeket és nagyon veszélyes számítógépes terrorvírust ígérnek mindenkinek, aki a párizsiakkal való együttérzés jegyében átszínezte a profilképét.

“Avval, hogy föltetted a trikolórt, magad is részesévé váltál egy a világhálót használó nemzetközi terrorszervezetnek, amely lajstromba vesz profilképeddel, összes adatoddal együtt” – így is terjed az a hoax, amellyel megpróbálnak mindenkit megijeszteni, aki együttérzését fejezi ki a párizsi terrorcselekmények kapcsán. A szöveg egyik verziója hongkongi, másik ukrán vírust is ígér azoknak, akik lecserélték a profilképüket. A hír természetesen mindkét formájában kamu.

©

Az angol nyelven is terjedő üzenettel a kamu hírekre specializálódott Hoax-Slayer is beszámolt. A rémhír forrását ők sem tudták kideríteni, de azt ők is leszögezik, hogy semmiféle rosszindulatú programot nem terjeszt a profilkép-változtató facebookos eszköz – ami egyébként technikailag is viszonylag nonszensznek hangzik.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!