szerző:
hvg.hu

A pillanatnyilag legnépszerűbb játékkonzolt használhatják kapcsolttartásra az Iszlám Állam terroristái.

Miközben az Iszlám Állam a Facebookon és a Twitteren is nagy erőkkel végzi az online toborzást, a terroristák egy ezeknél jóval nehezebben lehallgatható csatornán kommunikálnak egymással – mondta éppen a párizsi események előtt két nappal a belga belügyminiszter. A Politico szerint Jan Jambon úgy fogalmazott: terrortámadások kitervelése közben – a játékosok körében kifejezetten népszerű – PlayStation 4 konzolokat használhatnak a terroristák.

©

Bár a PlayStation 4 alapvetően játékra való, a Sony platformján üzemeltetett PlayStation Network (PSN) arra is lehetőséget biztosít, hogy a felhasználók üzeneteket küldjenek egymásnak. Jan Jambon azt mondta: az ezen a csatornán zajló üzenetváltásokat a titkosszolgálatok még nehezebben tudják megfigyelni, illetve a titkosítást dekódolni, mint a WhatsAppon és más hasonlóan népszerű rendszereken zajló kommunikációt. (A Snowden által is használt telefonálós-üzenetküldős megoldásnál talán azért nincs nehezebb dolgok.)

A PSN éppen ezért nem csak a mostani, a nyomozás jelenlegi állása szerint Brüsszelben kitervelt párizsi terrorcselekmények megtervezésekor játszott szerepet – erre utal legalábis a korábbi nyilatkozat mellé téve a Telegraph beszámolója, amely szerint a belga rendőrség a mostani nyomozás során is lefoglalt egy gépet –, Jan Jambon úgy véli, a PlayStationöket egyre nagyobb számban használják a terroristák.

Ha érdeklik a fejlemények, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!