szerző:
hvg.hu

A távol-keleti ország fellőtte a Gaofen-4-et, ami tulajdonképpen olyan, mint egy föld körül keringő HD kamera.

A valaha volt legkifinomultabb műholdját indította útnak a napokban Kína – írta be a Xinhua állami hírügynökség beszámolójára hivatkozva az Engadget. A Gaofen-4 az ország első geostacionárius pályára állított – vagyis a Föld forgásával megegyező sebességben a bolgyó körül keringő –, HD-minőségű képalkotásra képes műholdja, amely arra hivatott, hogy a természeti katasztrófákat figyelje.

A most felbocsátott eszköz része annak a rendszernek, amellyel Kína az egész Földet képes lenne megfigyelni, ezzel együtt pedig képes lenne az időjárás-előrejelzésre, valamint az erdők monitorozására is. A tervek szerint nyolc év alatt hét műholdat telepítenének a világűrbe, amelyből a Gaofen-4 már a negyedik volt. Bár a neve valószínűleg keveset mond, az egyik Gaofen-műhold volt az, ami felfedezte a hónapokon át keresett malajziai MH370-es gép roncsait.

Persze kérdés, hogy mennyire fókuszál majd csak a természeti jelenségek megfigyelésére az az ország, amely valami olyanra készül az interneten, ami minden sci-fi író legrosszabb rémálma.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!