Balogh Csaba
Balogh Csaba

A Netflix senkinek nem számlázza ki a próbahónap díját, még akkor sem, ha a bankszámlára nézve ez elsőre így tűnik. Máris elmagyarázzuk.

Néhány napja Magyarországról is lehet regisztrálni a Nyugaton már régóta népszerű sorozat- és filmnézős Netflixre. A szolgáltatást egy hónapon át ingyenesen lehet kipróbálni, mégis sok olvasónk jelezte, hogy a regisztráció után neki mégiscsak levonták a – választott csomagtól függően – 2500-3800 forint közti havi díjat. De nem kell megijedni, nincs semmi trükközés, az első hónap tényleg ingyen van.

©

A kártyaadatokat igénylő regisztráció után a Netflix egy azonosítási kérést küld a bankunk felé, az előfizetésnek megfelelő egyhavi összeggel. Fontos: bár érkezhet róla bank-SMS, és a bankszámlán is hiányzónak tűnhet a pénz, a Netflix valójában nem vonja le számlánkról az összeget. Egyszerűen csak így ellenőrzik, hogy egy valóban működő bankkártya adatait adtuk meg, mely mögött ténylegesen pozitív folyószámla-egyenleg áll.

Az összeget a Netflix csak befoglalja, ami nem egyenlő azzal, hogy megterheli vele a számlánkat. A terhelési igényt végül nem nyújtják majd be, így az ideiglenesen befoglalt összeg hamarosan újra elérhető lesz a bankszámlán. A kártya hitelesítése után a Netflix automatikusan egy érvénytelenítő kérelmet küld a pénzintézetnek, így a látszólagos probléma akár másnapra megoldódhat. Tapasztalatunk szerint azonban a bankok nem mindig ilyen gyorsak, de 2-3 héten belül mindenképpen felengedik majd az összeg zárolását.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.