szerző:
MTI

Az Európai Bizottság év végéig javaslatot tesz arra, adjanak megbízást csúcsteljesítményű számítógépes infrastruktúra kiépítésére, hogy minél hamarabb modern szuperszámítógépekhez jusson az Európai Unió. A brüsszeli bejelentés szerint a szuperszámítógép óriási adatmennyiséget lesz képes feldolgozni: legalább egytrillió számítási műveletet kell végrehajtania egy másodperc alatt. Segítségével hatékonyabbá tehető az áram- és vízellátás, javíthatók a földrengésekre vonatkozó előrejelzések.

Andrus Ansipnak, az EU digitális piacért felelős biztosának a becslései szerint az unió államai túl nagy mértékben vannak olyan szuperszámítógépek teljesítményére utalva, amelyek Kínában és az Egyesült Államokban találhatók. Ennek a függésnek igyekeznek a lehető leghamarabb véget vetni – mondta a tervek bemutatásakor, és hozzátette: legkésőbb 2023-ban a három legerősebb szuperszámítógép egyikének Európában kell működnie.

A szuperkomputerek az orvostudományban például már jelenleg is segítenek a diagnózis gyorsabb felállításában és egy orvosság hatásának szimulálásában.

A leggyorsabb szuperszámítógépek aktuális listájának élén az Egyesült Államok és Kína áll fej-fej mellett. A top 500-as listán mindkét ország 171-171 rendszerrel képviselteti magát. A világ leggyorsabb szuperszámítógépe Kínában van: a Sunway másodpercenként 93 petaflop sebesség elérésére képes. A második helyen a kínai Tianhe-2 áll 31 petafloppal, a harmadik helyre az amerikai Titan került 17 petafloppal.

Ha értesülni akar róla, amikor végre beszerzünk egy ilyen gépet Európába, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!