szerző:
hvg.hu

Sem otthoni pc-n, sem vasúti monitoron, sem kórházi gépen nem szeretne találkozni az ember a masinát lebénító programmal. Az elmúlt napokban minden ilyen megtörtént. Ha az alábbi üzenet jelenik meg a monitoron, azonnal kapcsolja ki a gépet.

Gyors terjedésbe kezdett pénteken a WannaCry nevű zsarolóvírus, a kibertámadás hamar globálissá vált, 250 ezernél is több számítógépes rendszert fertőzött meg három nap alatt. Magyarországra is elért.

Németországban áldozatul esett a kiberhadműveletnek a Deutsche Bahn is, és ezt az utasok is észrevették, a kártevő ugyanis bejutott az utastájékoztató rendszerbe.

Chemnitz Hauptbahnhof
©
A frankfurti pályaudvaron sem jobb a helyzet
©

Jött kép az Egyesült Királyságból is, ahol a hétvége során 60-nál is több egészségügyi intézményben kellett részben vagy teljesen felfüggeszteni a betegellátást.

©

Az alábbi fotók a Milánó-Bicocca Egyetem számítástechnikai laborjában készültek.

©
©

A géppel ezután nem sok mindenhez lehet kezdeni, íme egy rövid videós bemutató.

Saját számítógépe fertőzöttségének megelőzéséhez frissítenie kell a Windowst. Ha XP fut a gépén, itt találja a megoldást, ha újabb Windows, akkor pedig itt.

Ha már megfertőződött, azaz a fentiekhez hasonló üzenet jelenik meg a képernyőn, azonnal kapcsolja ki a számítógépet, mielőtt továbbfertőzné a hálózatot.

Követjük a fejleményeket. Ha tudni szeretne a legfrissebb infókról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!