szerző:
MTI

A magyarországi nagyvállalatok közül elsőként a Telenornál ütötte fel a fejét a WannaCry zsarolóvírus. A cég most közölte: ebből az előfizetők semmit nem vettek észre.

Nem voltak veszélyben a lakossági felhasználók adatai és eszközei a múlt pénteken világszerte észlelt kibertámadás sorozatban – mondta Sárvári Richárd, a Telenor megbízott műszaki vezérigazgató-helyettese hétfőn. Tájékoztatása szerint a WannaCry zsarolóvírus alapvetően vállalati belső hálózatokon alkalmazott protokollnak a gyengeségét használja ki, cégek eszközeit támadja meg. A Telenornak mindössze 30-40 munkaállomását érintette a kibertámadás.

A múlt péntek délután indult kibertámadás sorozat világszerte 200 országban okozott problémákat. A zsarolóvírus elérhetetlenné teszi a fertőzött számítógép egyes fájljait, ezzel megbénítva a gép működését. Egy brit kiberbiztonsági szakértőnek a vírusba rejtett internetes azonosító regisztrálásával sikerült a hét végén leállítania a vírus világméretű terjedését, de vasárnap már új változatok bukkantak fel az interneten, melyek nem tartalmazzák a "kikapcsolókódot", viszont ezek, úgy tűnik, nem olyan kártékonyak.

Hétfő reggelre láthatóan beterítették a fertőzést jelző pontok Magyarország térképét.

Követjük a fejleményeket. Ha tudni szeretne a legfrissebb infókról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!