szerző:
Papós Tamás

Két gimnazista gondolt egyet, és megoldotta, hogy Szegeden gyorsan és egyszerűen, Messengeren keresztül kapják meg az emberek azt a menetrendet, amire épp szükségük van.

A 15 éves Schütz Dávid és a 17 esztendős Simonffy László egy olyan chatbotot készített a szegedieknek, ami bizonyítja, mennyire fontos lenne mindenkinek megtanítani a programozás alapjait. Mi már megmutattuk, hogyan lehet ezt a tudást játékos iskolában elsajátítani, vagy akár ingyenes, bárki számára elérhető eszközökkel is, a már említett két tinédzser pedig egy jó példával is szolgált, milyen dolgokra jó ez a tudás. Ez esetben például Szeged tömegközlekedési menetrendjének gyors és egyszerű elérésére.

©

A Szegedi Menetrend Bot egy Messengeren, mobilon és webes felületen is innen elérhető chatbot, ami pár másodperc alatt mutatja azokat az időpontokat, amelyekre épp szükségünk van. Csak az "Indítás" gombra kell kattintani, majd három vagy négy kérdésnél egy-egy számot/megállót beírni, attól függően, hogy mit keresünk.

Milyen lehetőséget keresünk, hol keressük és melyik járat kapcsán? – lényegében ezekre lehet pillanatok alatt pár kattintással válaszolni, a végeredmény pedig egy olyan lista, amit az alábbi képernyőkép jobb oldalán talál. Ilyenkor láthatja, hogy az adott járat az adott megállóról milyen időpontokban indul a nap további részében, külön kiemelve, hogy mikor lesz a legkorábbi felszállási lehetőség.

A helyszínen, vagyis Szegeden teszteltük a chatbotot, és elégedettek is voltunk vele, hiszen valóban a hivatalos és aktuális időpontokat jelezte minden lekérésnél. A megálló keresésénél egyszer megakadt a szolgáltatás, de a hibaüzenetnél kapott "vissza" parancs beírásával gyorsan vissza lehet jutni a főmenübe, és az újabb próbálkozásnál már nem is akadt gond.

©

Amennyiben másik hasonló lehetőséget is kipróbálna ilyen célra, van erre egy remek iPhone-os alkalmazás, ami Szegeden kívül még négy magyar városban nyújt menetrendes segítséget.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.