szerző:
hvg.hu

A Microsoft új, gyengén látókat segítő alkalmazása nálunk ugyan még nem elérhető, mégis érdemes vetni rá egy pillantást: megmutatja, mire is képes ma a mesterséges intelligencia.

Londonban, a mesterséges intelligencia jelenét és közeljövőjét elemző eseményn mutatta be új, első körben iPhone-okon elérhető Seeing AI alkalmazását a Microsoft. Az app nevéből már következtetni lehet rá, hogy mesterséges intelligenciának komoly szerepet szántak benne. Elsősorban a gyengén látókra gondoltak a fejlesztésekor, az elképzelés ugyanis az volt, hogy az app szóban mondja el, mit lát maga körül.

Ehhez csak rá kell irányítani az iPhone-t valamilyen objektumra, sőt akár étlapra, dokumentumra is lehet, ezek szövegét felolvassa. Mivel a Microsoft mesterséges intelligenciája arcfelismerésben sem rossz, később arra is lesz lehetőség, hogy megmondja, kit lát.

©

Az app jelenleg az Egyesült Államokban, Kanadában, Hongkongban, Indiában, Új-Zélandon és Szingapúrban érhető el iPhone 5s/5c vagy újabb készülékekkel. Azt ígérik, hamarosan további országokban is használható lesz.

Bár a Seeing AI az első tesztek szerint viszonylag sokszor téved, a londoni bemutatón azt mondták a szakemberek: minél többet használják a felhasználók, annál jobb lesz, hiszen annál többet tanul majd meg.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!