szerző:
hvg.hu

Akár meglévő antivírusszoftverünk mellé is telepíthetjük a Microsoft ingyenes eszközét, ha tényleg biztonságban szeretnénk tudni a számítógépünket.

A Microsoft is kínál ingyenes vírus- és malware-kergetőt: a Safety Scannert, azaz a Biztonsági ellenőrzőeszközt. Az eszköz célja, hogy megtalálja és eltávolítsa a rosszindulatú programokat a windowsos számítógépekről. A program innen tölthető le, és a számítógépünknek megfelelően választhatunk a 32 bites és a 64 bites változat közül, sőt nyelvet is választhatunk, amelyek között a magyar is szerepel.

A letöltés után egy exe fájlt kapunk, és erre kattintva indíthatjuk a vizsgálatot. Előbb persze ki kell választanunk a keresés típusát, ami lehet gyors, teljes körű vagy speciális, ez utóbbinál a gyors szkennelés mellé még megadhatunk további mappákat. Az ellenőrzőeszköz nemcsak felderíti, hanem el is távolítja a vírusokat, kémprogramokat és más nemkívánatos szoftvereket a számítógépről – a keresés befejezése után meg is jeleníti a listát erről.

©

Arra egyébként a Microsoft is felhívja a figyelmet, hogy a program nem fut automatikusan, a felhasználónak kell indítania a vizsgálatot. A letöltést követően csupán 10 napig használható, de nem azért, hogy utána pénzt kérjenek érte, hanem hogy mindig a lehető legnaprakészebb változat legyen a gépünkön. Azaz 10 nap elteltével törölni kell az exe fájlt, és ha vírusvizsgálatot akarunk végezni, újra le kell tölteni.

Azt is látni kell, hogy a Biztonsági ellenőrzőeszköz nem a valós idejű védelmet végzi, erre használjunk más terméket, a Microsoft például a Windows Defendert javasolja.

Ha máskor is tudni szeretne hasznos ingyenes szoftverekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!