szerző:
hvg.hu

Akár meglévő antivírusszoftverünk mellé is telepíthetjük a Microsoft ingyenes eszközét, ha tényleg biztonságban szeretnénk tudni a számítógépünket.

A Microsoft is kínál ingyenes vírus- és malware-kergetőt: a Safety Scannert, azaz a Biztonsági ellenőrzőeszközt. Az eszköz célja, hogy megtalálja és eltávolítsa a rosszindulatú programokat a windowsos számítógépekről. A program innen tölthető le, és a számítógépünknek megfelelően választhatunk a 32 bites és a 64 bites változat közül, sőt nyelvet is választhatunk, amelyek között a magyar is szerepel.

A letöltés után egy exe fájlt kapunk, és erre kattintva indíthatjuk a vizsgálatot. Előbb persze ki kell választanunk a keresés típusát, ami lehet gyors, teljes körű vagy speciális, ez utóbbinál a gyors szkennelés mellé még megadhatunk további mappákat. Az ellenőrzőeszköz nemcsak felderíti, hanem el is távolítja a vírusokat, kémprogramokat és más nemkívánatos szoftvereket a számítógépről – a keresés befejezése után meg is jeleníti a listát erről.

©

Arra egyébként a Microsoft is felhívja a figyelmet, hogy a program nem fut automatikusan, a felhasználónak kell indítania a vizsgálatot. A letöltést követően csupán 10 napig használható, de nem azért, hogy utána pénzt kérjenek érte, hanem hogy mindig a lehető legnaprakészebb változat legyen a gépünkön. Azaz 10 nap elteltével törölni kell az exe fájlt, és ha vírusvizsgálatot akarunk végezni, újra le kell tölteni.

Azt is látni kell, hogy a Biztonsági ellenőrzőeszköz nem a valós idejű védelmet végzi, erre használjunk más terméket, a Microsoft például a Windows Defendert javasolja.

Ha máskor is tudni szeretne hasznos ingyenes szoftverekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!