szerző:
hvg.hu

A tavalyi utolsó negyedéves eladások alapján úgy tűnik, kifejezetten jó az érdeklődés a nagy visszatérő Nokia okostelefonjai iránt – állítja a Counterpoint elemzőcég. Ha nem csak az okos készülékeket számítjuk, akkor még jobban teljesítenek a Nokiák.

A tavalyi év egyik legjobban várt eseménye – legalábbis mobilos fronton – egész biztosan a Nokia márka visszatérése volt. Az egykori király, a 3310-es feltámasztása jó ötletnek bizonyult, és az érdeklődés a gyártó okostelefonjai után is nagy volt. Hogy mennyire, azt egy Twitteren feltűnt bejegyzésből ismerhetjük meg.

A Counterpoint egyik munkatársa, Neil Shah Twitter-bejegyzése szerint a Nokia márka feltámasztására létrehozott finn cég, a HMD Global összesen mintegy 4,4 millió okostelefont adott el 2017 utolsó negyedévében. Persze ez önmagában még nem sok, ha azt vesszük, hogy csupán a piac 1 százalékáról van szó, ugyanakkor ezzel a top 10-es listából éppen kicsúszva a 11. legtöbb telefont értékesítő céggé vált.

Mindez azonban még érdekesebb akkor, ha megnézzük, kiket utasított maga mögé a HMD. Találni köztük néhány igen meglepő nevet is, sőt, ha jobban belegondolunk, a többségük ilyen:

Mindez nem túl meglepő, ha azt vesszük, hogy az Egyesült Királyságban a harmadik legtöbbet eladott okostelefon valamilyen Nokia készülék, de Oroszországban, Vietnamban és a Közel-Keleten is benne volak a top 5-ben.

A Nokia hagyományos mobiljai még ennél is erősebben muzsikáltak: 2017 negyedik negyedévében 20,7 millió darab ment el. Az okostelefonokkal együtt, tehát mindent összegezve a piac 6. legnagyobb szereplőjévé lépett elő a HMD, ami a GSMArena számításai szerint 5 százalékos részesedést jelent.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Balogh Csaba Tech

Nokia 3310: miért is imádtuk annyira a legjobb mobiltelefont?

A 3310-es sokak szerint nemcsak a Nokia, hanem a mobiltelefonok történetének egyik legjobb (ha nem egyenesen a legjobb) darabja. 125 milliónál is többet értékesítettek belőle, és egy eddig mindig megbízhatónak bizonyult kiszivárogtató most közölte: február végén a Nokia nagy visszatérésével a legendás 3310-es is visszatér. A finnek nemzeti hőse személyesen.