szerző:
hvg.hu

Két, 350 millió fényévre lévő galaxis "táncát" örökítette meg a legismertebb űrteleszkóp.

Immáron már 28 éve dolgozik a Hubble űrteleszkóp, az eszköz a mai napig nagyon hasznos szolgálatot tesz a csillagászok számára. Nemrég például a Spitzer űrteleszkóppal párban víz nyomaira bukkantak egy Naprendszeren kívüli bolygón, máskor pedig gyönyörű fotókkal kápráztat el bennünket. Ezúttal szintén egy képet készített a Hubble, ami ismét káprázatos lett.

Az Európai Űrügynökség a napokban hozta nyilávnosságra azt a képet, amin két, nagyjából 350 millió fényévre látható galaxis látható. A kép nem is akármilyen "pózban" ábrázolja őket, azok ugyanis a jelek szerint épp összeolvadnak. Vagyis összeolvadtak.

©

A felső galaxis szokatlanul hosszú "karját" por, gáz és csillagok alkotják. A kék terület a csillagok bölcsője, ami még az összeolvadás ellenére is újabb és újabb csillagokat szül. A két galaxis összeolvadása több millió évig tarthat.

A fenti kép egyébként nem új, még 2008-ban mutatták be először, a mostani változat azonban sokkal részletesebb, mint a korábbi verzió volt. A két összeolvadó galaxist pedig nagyjából 52 évvel ezelőtt fedezték fel.

A jelenség nem ritka a világegyetem fejlődésének ezen szakaszában. A kutatók szerint a mi galaxisunk mintegy 4 milliárd év múlva szintén összeolvad majd a szomszédos Andromédával.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!