szerző:
hvg.hu

Neil DeGrasse Tyson egy kilencperces videóban magyarázza el, miért és mennyire hibás a laposföld-elméletet hangoztatók érvrendszere.

A laposföld-hívőkkel alapvetően nem érdemes vitatkozni. Már csak azért sem, mert ha valaki vitába szállna velük, azzal gyakorlatilag egy szintre emelné a laposföld-elméletet a tudománnyal, ami utóbbira nézve rendkívül sértő lenne. A laposföld-hívők ugyanis nemcsak a Föld valódi alakjában nem hisznek, de ebből kifolyólag a gravitációban, a csillagászok több évszázadnyi tudományos megfigyelésében és felfedezéseiben, az űrutazásban és még vagy tucatnyi dologban sem. Néhány hónapja akkora pofont kaptak az összeesküvés-elmélet hívei, hogy a Hold adja a másikat – itt nézheti meg a nagyon találó két fényképet. Ezzel együtt ők továbbra is azt mondják, igazuk van, például ez az 5 "tény" szól mellettük.

A világhírű asztrofizikus, Neil deGrasse Tyson nem is vitatkozni kíván a bolygónkat laposnak gondoló emberekkel, hanem egyszerű tényekkel szeretne megcáfolni minden "lapos földes" elképzelést. A StarTalk című műsorában ezúttal Chuck Nice humoristával beszélgetett, hogy kivesézzék, miért is téves a laposföld-hívők elmélete. A tudós megjegyzi, hogy már az ókori görögök is módosították a laposföld-elméletüket a különböző csillagászati megfigyelések miatt, megmutatja, hogyan nézne ki a holdfogyatkozás, ha lapos lenne a Föld, és természetesen a horizont mögött eltűnő hajó példáját is megemlíti.

Tyson szerint egyébként a laposföld-hívők létezése alapvetően két dologra bizonyíték. Egyrészt, hogy az Egyesült Államok szólásszabadságában bárki elmondhatja véleményét, másrészt pedig, hogy gyenge az oktatási rendszer – mert nemcsak a tényeket kell megtanítani a diákok számára, hanem a logikus gondolkodást is.

Érdemes felidéznünk a tudós egy 2016-os videóját is. A Comedy Central műsorában, ahogy az már a csatorna alapján gondolható, még viccesebb formában magyaráz, és mindenki számára érhető módon mutatja meg a stúdióban például azt, hogy gravitáció márpedig létezik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!