szerző:
hvg.hu

A mesterséges intelligencia jelenleg nem tud úgy gondolkodni, mint az ember. A tudósok viszont készítettek egy tesztet, amely jelezheti, ha átlépték azt a bizonyos határt.

Alan Turing egy 1950-ben publikált tanulmányában azt jósolta, az ezredfordulóra már lesz olyan számítógép(es program) amellyel öt percen át beszélgetve az ember nem fogja tudni megmondani, hogy emberrel vagy géppel beszél. Turnig nem sokat tévedett, végül a jóslata után 64 évvel, 2014-ben sikerült az első számítógépnek átmennie a Turing-teszten. Most pedig egy újabb "teszt" készült, ezúttal azonban már a mesterséges intelligenciák számára.

Az amerikai Allen Institute for Artificial Intelligence (AI2) szakemberei szerint a mesterséges intelligenciából jelenleg hiányzik az a valami, ami (egyelőre) megkülönbözteti a gépeket az emberektől: a megérzésen alapuló gondolkodás – írja az Engadget.

©

Kétségtelen, hogy például a chatbotokkal el lehet beszélgetni, az AI2 tudósai szerint azonban mindez csupán bizonyos helyzetekben igaz. A gépek ugyanis a mélytanulás segítségével bizonyos szituációkat "sajátítanak el", és ezekre támaszkodnak egy kérdés megválaszolásakor ahelyett, hogy egy "szélesebb tudást" alkalmaznának.

Az AI2 szakemberei ezért egy olyan tesztet állítottak össze, amely segíthet eldönteni, a mesterséges intelligencia rendelkezik-e már ilyen megérzésen és következtetéseken alapuló gondolkodással. Az Arc Reasoning Challenge nevű tesztben kérdéseket kell feltenni a gépnek, majd figyelni, milyen választ ad rá. Az egyik tesztkérdés például így hangzik:

A lentebb felsoroltak közül melyik tárgy nem a természetben is előforduló anyagból készült?

A: pamutpóló

B: faszék

C: műanyag kanál

D: vesszőkosár.

Ha a kérdéseket sikerül megválaszolnia a gépnek, az azt jelenti, hogy képes olyan összetett gondolkodásra, mint az ember, ami hatalmas lépés a mesterséges intelligencia fejlődésében. Azt viszont már mi tesszük hozzá: remélhetőleg nem gondolja majd úgy a gép, hogy jobb lesz "eltitkolni", hogy tudja a helyes választ.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!