Seres László
Seres László
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A polgári ellenállás itt már nyílt fenyegetés: nem kívánjuk a fogyiknak, hogy ide jöjjenek, mert mi garantáljuk, hogy nem vagyunk jó szomszédok. A turisták már csak hab a tortán.

"Polgári ellenállás" – mire asszociálunk, ha ezt halljuk? Állami önkénnyel, immorális igazságtalanságokkal szembeni jogos önvédelemre? Civil engedetlenségre, adófizetés, sorozás megtagadasára, magasabb rendű, szuverén erkölcsi megfontolásból? Tévedés. Polgári ellenállás az, ha egy Bükk-béli kis község lakosai olyannyira nem bírják elviselni a fogyatékkal élők látványát, hogy szívesen eltekintenének a beköltözésüktől. A saját jól felfogott érdekükben, természetesen.

Szilvásvárad nem kér a fogyatékosokból, és a polgármesternek három problémája van az üggyel kapcsolatban: egyrészt "a hivatalt nem keresték meg a tervvel", másrészt "a községet megosztotta a hír", végül "nehéz kezelni azt a polgári ellenállást, ami kialakult". Nincs mit tenni, az alulinformált, a megosztottságot természeti adottságként felfogó, a "polgári ellenállás" előtt kapituláló polgármester nem tehet semmiről, és mivel a csúnya külső körülmények kész helyzetet teremtettek, ő nem fog ellenállni az ellenállásnak.

A fogyatékosok magukra maradtak. Hogyan lesz így valamelyikükből miniszterelnök?

Ők egyébként ugyanazok a teljesen ártalmatlan, csak éppen sérült emberek, akik egy uniós pénzekből megvalósuló ún. kitagolási program keretében Bélapátfalváról költöznének át Szilvásváradra (pontosabban a 150-ből 40-en), arról a Bélapátfalváról, ahol a bennszülöttek anno szintén jelentős hisztériát csaptak az otthonba költöztetendő sérült emberek várható városképromboló jellege miatt. Szilvásvárad legfőbb érve, és ezt úgysem fogják elhinni: a turizmus. A polgári ellenállás ugyanis legfőképpen a község és környékének többezres látogatottságát félti, de persze a fogyatékkal élők saját érdekében, hiszen "a turisták részéről is atrocitásoknak lehetnek kitéve ezek az emberek".

Foglaljuk akkor össze, amit eddig megtanultunk: egyrészt a fogyik látványa távol tartja majd a devizakülföldieket, másrészt ha el is jönnek, ők, a nyugati látogatók fogják majd terrorizálni a fogyikat ebben a békés, toleráns, befogadó közép-európai kis paradicsomban.

Az Index írásából ráadásul kiderül az is, hogy a helyiek szerint "a beköltözés nekik maguknak sem lenne jó, mert állapotuk a 'jó szomszédság híján' előreláthatólag le fog romlani". A polgári ellenállás itt tehát már nyílt fenyegetés: nem kívánjuk a fogyiknak, hogy ide jöjjenek, mert mi garantáljuk, hogy nem vagyunk jó szomszédok. A turisták ezek szerint csak hab a tortán, legalábbis azok a turisták, akiknek a látogatását a Bükk-béli községben úgy képzelik el, mint a '44-es német bevonulást.

Magyarországon szerencsére nem népszavazás kérdése – és pláne nem a nyíltszíni fasizmus intézményesített helyszíne, a közmeghallgatás dönt arról –, hogy állampolgárok hová költözhetnek és hová nem. Az alapvető információktól rendszerint megfosztott jónép viszont ahol tudott, bepróbálkozott: hol kihívta a gárdát a romákra, hol polgári ellenállást szervezett egy új menekülttábor ellen, hol elkerítette volna a szemesi strandon fürdőző fogyikat, mintha legalábbis a fogyatékkal élők lennének a magyar strandkultúra legnagyobb problémája (pedig nem).

Hogy is szólt az a régi '68-as graffiti? "Mi vagyunk azok az emberek, akiktől a szüleink mindig óvtak bennünket."

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!