Mi is történt 2006 őszén? Gulyás Gergely az újabb leleplezésekről

2010. szeptember 20., hétfő, 07:20 • Utolsó frissítés: 2010. szeptember 20., hétfő, 12:34
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ; ; ;

A 2006-os őszi eseményeket követően miért nem indult eljárás a személyi felelősség tisztázására? Ki védte körömszakadtáig Gergényi Pétert? Milyen furcsa döntéseket hozott akkoriban a katonai ügyészség? Vannak-e már felelősei a rendőri atrocitásoknak? A székházostrom és az október 23-i rendőri fellépés újabb összefüggéseiről beszél Gulyás Gergely, a 2002-2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság fideszes elnöke, a hvg.hu-nak adott interjúban.

hvg.hu: Miért sértett jogot és alkotmányt Szilvásy György, a Gyurcsány-kormány titokminisztere, amikor nem tett eleget a parlamenti albizottság meghívásának?

Gulyás Gergely: Az Alkotmány 21. § (3) bekezdése szerint mindenkinek kötelező megjelenni és vallomást tenni egy parlamenti bizottság előtt. Más kérdés, hogy a jelenlegi magyarországi joggyakorlatban ez szankció nélküli jogsértés. A világ számos országában, így  Belgiumban és Olaszországban, az USA-ban végrehajtandó szabadságvesztést szabnak ki arra, aki egy parlamenti bizottság meghívásának nem tesz eleget. Nálunk nem.

hvg.hu: Péntekre behívták Gyurcsány Ferencet. Számítanak a megjelenésére?  

G.G.: Néhány napja Gyurcsány Ferenc az 1989-ben módosított, a mai napig hatályos Alkotmány védelmezőjeként lépett fel. Barátja, fegyvertársa, minisztere, Szilvásy György ezt az Alkotmányt tiporta sárba, amikor egyik kötelező rendelkezését figyelmen kívül hagyva nem jött el a bizottsági meghallgatásra. Kíváncsi leszek, hogy Gyurcsány az általa megvédeni szándékozott alkotmány egyértelmű rendelkezését figyelmen kívül hagyja-e, vagy sem. Ez most pénteken kiderül. 

Gulyás Gergely (balra) az albizottság ülésén

Fotó:

A magyar belpolitika szörnyű viszonyait mutatja, hogy a szocialista frakció tagjai, akik szintén erre az Alkotmányra tettek esküt, úgy döntöttek: javasolják a bizottság elé megidézetteknek, hogy szegjék meg az Alkotmányt. Ha itt egyszer ebben az országban kialakul a normális politikai kultúra és működni fog a jogállam, akkor ennek nem feltétlenül csupán törvényi szankciója lesz, hanem a nyilvánosság előtt is egyértelművé kell tenni, hogy ez megengedhetetlen. A politikus nem helyezheti magát a törvények fölé, egy parlamenti frakció pedig az Alkotmány fölé.

hvg.hu: Ennek persze mindkét oldalon érvényesülni kellene. Mit tudnak azzal kezdeni, ha valaki nem jelenik meg?

G.G.: A bizottságnak legfeljebb javaslattételi joga lehet. Meg kell határozni azt a személyi kört, akinek kötelessége megjelenni egy parlamenti bizottság előtt. Ha ezt országgyűlési képviselőkre akarjuk kiterjeszteni, akkor a Házszabály újrafogalmazására van szükség, melynek elfogadására vélhetően ez a ciklus lehetőséget ad. Ha pedig a képviselőkön kívül másokra is ki akarjuk terjeszteni a kötelező megjelenést – én ennek lennék a híve – akkor erről vagy egy külön törvényt kell alkotni, vagy – ha az igazán súlyos szankció szükségessége mellett foglalunk állást – a Büntető Törvénykönyvben önálló tényállásként kellene feltüntetni. Ha valaki nem tesz eleget egy bizottsági meghívásnak, legyen lehetőség az illetőt megbírságolni. Országgyűlési képviselő - különösen volt miniszterelnök - esetén pedig egyéb jogkövetkezményeket is elképzelhetőnek tartok, hiszen ez egy képviselő esetében nem csak alkotmánysértés, de még esküszegés is. Az országgyűlési képviselőknél már bevált eljárás a vagyonnyilatkozat szankcionálása, vagyis ha valaki a megfelelő határidőre nem adja le a vagyonnyilatkozatát, nem gyakorolhatja a képviselői jogait; nem szavazhat és fizetést sem kap addig, amíg e kötelezettségének eleget nem tesz. 

 hvg.hu: Milyen konkrét kérdésekkel fordulnak a katonai ügyészséghez?

 G.G.: A katonai ügyészség szerepe két kérdésben merül fel. Boglyasovszky Csaba dandártábornok, a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka a bizottsági meghallgatásán elmondta, hogy látott olyan kamerafelvételeket, ahol az őrizetbe vetteket, vagy már előzetes letartóztatásba helyezetteket a büntetés-végrehajtási intézet udvarán hosszú ideig térdepeltették, illetve széttett lábbal, fejjel a falhoz állították. A fogvatartottaknak kínzásokat, embertelen, megalázó bánásmódot kellett elszenvedniük. Elmondta, hogy ebben az ügyben feljelentést tett, melynek eredményeként a katonai ügyészség úgy foglalt állást, hogy ez a magatartás nem bűncselekmény. Mi úgy gondoljuk, hogy a civilizáció világában az, és kíváncsiak vagyunk, milyen okiratok, bizonyítékok birtokában volt a katonai ügyészség e határozat meghozatalkor.

Gergényi Pétert meghallgatja a parlamenti albizottág

Fotó:

Ezen kívül rendelkezésünkre áll egy okirat, amelyben 2007 szeptemberében az akkori országos rendőrfőkapitány, Bencze József az akkori igazságügyi- és rendészeti minisztert, Takács Albertet tájékoztatta a 2006-os őszi eseményekkel összefüggő kérdésekről. A levél rögzíti, hogy katonai bűncselekmény gyanújával elöljárói gondoskodás elmulasztása miatt büntetőeljárás indult Gergényi Péter ellen, amit egyébként a katonai ügyészség magához vont. Bencze József ugyanebben a levélben azt is leírta, hogy a katonai ügyészség bűncselekmény hiányában 2006 decemberében megszüntette a büntető eljárást. Elsősorban nem is az az érdekes, hogy miért szüntették meg az eljárást, hanem az, hogy miért titkolták el, ugyanis ebben az esetben egy kiemelt fontosságú, közfeladatot ellátó személlyel – a budapesti rendőrfőkapitánnyal – szemben a hivatali feladata ellátása során elkövetett bűncselekmény megalapozott gyanúja merült fel. Az ügyészség, hasonló esetekben mindig tájékoztatja a nyilvánosságot, legyen szó politikusokról, más közszereplőkről, vagy akár a bulvárvilág ismertebb figuráiról. Kíváncsiak vagyunk, hogy a katonai ügyészség milyen szabályok szerint hoz egyes ügyeket nyilvánosságra.

A katonai bűncselekményekkel kapcsolatosan érdemes megemlíteni, hogy a felelősségre vonásnak jelentős akadálya, hogy a szolgálati jogviszony megszűnése után egy évvel nem indítható eljárás, magyarán elévül a felelősség. Ám katonai bűncselekmények mellett felmerültek hivatali visszaélések és okirat-hamisítások is. A bizottság meghallgatásokat tart, hatalmas iratanyagot tanulmányoztunk át, kb. félszáz személyt hallgatunk meg. Mindezekből egy összefoglaló jelentést kell készítenünk, amit október 23-ig szeretnénk elfogadtatni.

hvg.hu: Ignácz István volt Pest megyei rendőrkapitány a bizottsági meghallgatásán azt mondta, hogy a rendőrök megvédhették volna az MTV-székházat. Valóban a felkészületlenség és „normális vezetés” hiánya volt jellemző 2006. szeptember 18-án?

G.G.: Ignácz István tájékoztatása mellett egyéb meghallgatási jegyzőkönyvekből és okiratokból is az derül ki, hogy Gergényi Péter kivételével mindenki úgy gondolja: a tévészékházat meg lehetett volna védeni a rendelkezésre álló rendőri erőkkel. Vizsgáljuk, hogy ez miért nem történt meg, és erre szoktuk azt mondani, hogy itt van a szakszerűtlenségeknek egy olyan kritikus tömege, ami már a védelmi szándékkal kapcsolatosan is kétséget ébreszt.

hvg.hu: Mire gondol?

G.G.: Amikor jelentős rendőri erők, kellően felszerelve állnak a Parlamentnél, ahol tüntetők már nincsenek, akkor miért olyan Baranyából érkezett, fiatal, megfelelő védőfelszerelés és tapasztalat nélküli rendőröket vetnek be a tévészékház védelmére, akik nyilvánvalóan és előre látható módon nem lesznek képesek rendet teremteni? A székház mögött is készenlétben voltak rendőrök, akiket csupán a megfelelő helyre kellett volna vezényelni, de hogy miért nem tették, erre a mai napig nem kaptunk érdemi választ.

Folytatás »
84 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2010. október 3., 16:32 BOKOR ANTAL

TISZTELT YUASA KÉRLEK BOCSÁSS MEG HOGY EGYSZERŰ PARASZTI ESZEMMEL
KÉPTELEN VAGYOK SZAVAID ÉRTELMÉT FELFOGNI.
TALÁN HA MAGYARABBUL ÉS EGYSZERŰBBEN FOGALMAZNÁL.
MINDENESETRE PUSZTÁN AZ ÉRINTETTSÉGED AZ AMI NYILVÁNVALÓVÁ VÁLT A
SZÁMOMRA, PEDIG NEM ÁLLT SZÁNDÉKOMBAN SZEMÉLYESKEDNI.
DE HÁT AKINEK NEM INGE NE VEGYE MAGÁRA.
MEGNYUGVÁST ÉS HARMÓNIKUS LELKI VILÁGOT KIVÁNOK SZÁMODRA ÉS HA SEGITHETEK VELE, SZIVESEN MONDOK ÉRTED EGY IMÁT. A BÉKE ÉS AZ
AZ UR LEGYEN VELED.

2010. szeptember 23., 14:03 yuasa

BOKOR ANTAL!

"NE SZÉPITSÜK!"

Vazze!

Te sem szoktál tükörbe nézni, ezek szerint még a borotválkozást is "vakon műveled"!
Ugyanúgy mint a betanult korpa mások arcába öklendezését "ordítva", miközben "tartalmilag az erőszak ellen "tiltakozna" a "korpa" ami dől belőled!:)
Silányságodban még csak bele sem olvasol az előtted szólók kommentjeibe, hogy ne szajkózz olyas ostobaságokat, amik korábbi hsz-okban sem állták meg a helyüket, csak "hivatalból" kiböfögöd a napi penzumot!:))

Szerintem ha neked egyszer sikerül egy, azaz egy, darab saját véleményt "fellelni" a sötétségben ahol élsz, egy életen át fogod "játszani", mint az egyszeri zenegép a "saját nótát"!:))

2010. szeptember 23., 09:55 BOKOR ANTAL

NE SZÉPITSÜK!
A CÉL A NEMZETI TÁBOR MEGLECKÉZTETÉSE VOLT, AZAZ ELVENNI A KEDVÉT, „HOLMI FASISZTA SZELLEMŰ 56-OS ÖRÖMÜNNEPTŐL” .
NA ÉS AZ ATTÓL VALÓ RETTEGÉS, HOGY HA A SZELLEM KISZABADUL A PALACKBÓL, ABBÓL MÉGNAGYOBB LEÉGÉSE ILL.LEBŐGÉSE KELETKEZHET A HATALOMRA KIVÁLASZTOTTAKNAK.
AZ EREDMÉNY EGY TOTÁLIS ÖNGÓL.
DEHÁT MIT IS LEHET VÁRNI AZOKTÓL, AKIK AZON NEVELKEDTEK HOGY A TÖRTÉNELEM NEM AZÉRT VAN HOGY OKULJUNK BELŐLE, HANEM HOGY A MAGUNK SZÁJA IZE SZERINT KITALÁLJUK.. NA ÉS RÁTUKMÁLJUK MÁSOKRA, MINT EGYFAJTA JÓL CSOMAGOLT KERESKEDELMI PORTÉKÁT..
A HATALOM VAKKÁ IS TESZ, MERT NEHÉZ AZT NEM ÉSZRE VENNI HOGY PILLANATNYILAG NEM ÁLL RENDELKEZÉSRE TIZ EZER SZOVJET TANK A RENDÜNKET BIZTOSITANDÓ.
HELYETTE RENDELKEZÉSRE ÁLL PUSZTÁN TIZ EZER ÖNMEGHASONLÁSRA HAJLAMOS, JÓRÉSZT MEGÉLHETÉSI KÉNYSZERRENDŐR, AMELY ELŐBB UTÓBB KÉNYTELEN LESSZ A TÜKÖRBE IS NÉZNI NEM CSUPÁN BOROTVÁLKOZÁS CÉLJÁBÓL.
AZ ÜGY SZOMORÚ BÁR TÖKÉLETESEN LOGIKUS HOZADÉKA- A TÖRZSI HÁBORÚ SZELLEMÉNEK ÁT ÖRÖKITÉSE A KÖVET KEZŐ NEMZEDÉKEKRE - NETÁN EZ IS LETT VOLNA A TITKOS CÉLJA VALAKIKNEK??
NEMTUDNI MÉG , DE A KÖZEL 80%-BAN EGYIRÁNYBAN SZAVAZÓ TÁBOR ELTÖKÉLTSÉGE A KIJÓZANODÁS FÉLRE NEM ÉRTHETŐ JEJEIT MUTATJA.
FONTOS TANULSÁGA LEHET MÉG A MAI HELYZETNEK, HOGY HA A HATALOM VAKON KÉPES AZONOSULNI A SAJÁT ÖNNÖN GERJESZTETT HAZUGSÁGAI VAL, ELŐBB UTÓBB A SAJÁT LEGITIMITÁSÁT (LÉTJOGOSULTSÁGÁT) LEHETETLENITI EL.
UGYANAKKOR NEMIS TEHETI MEG HOGY BELECSINÁL ABBA A KÖZÖS EDÉNYBE AMELYBÖL TETSZIK-NEMTETSZIK ÖNMAGA IS KÉNYTELEN CSERESZ NYÉZNI.
(NÉPIESEN SZÓLVA „HA A PARASZT NEM SZA....K, AZ ÚR NEM ESZIK..)
AZ A PERVERZIÓ HOGY MÉG ILYENEKÉRT KI IS TÜNTETNEK TULBUZGÓ VÉGREHALYTÓKAT,
NOS LELKÜK RAJTA, DE ERRE BÜSZKÉNEK LENNI , ÖNMEGBÉLEGZÉSSEL ÉR FEL..
MINDENESETRE UJABB HŐSÖKKEL ÉS MÁRTIROKKAL GYARAPODTUNK ÉS AZ A „KIS” ÁLDOZAT IGAZÁN NEM VOLT HIÁBAVALÓ...
BAKFITTY.

2010. szeptember 21., 22:23 yuasa

Bocs!

Kossuth tér...... helyesen!

2010. szeptember 21., 22:20 yuasa

No de kanyarodjunk már vissza a cik témájához is időnként:

"Rendkívül nagy szakmai hiba volt választási nagygyűlésnek minősíteni a Kossuth téri spontán tüntetést, ráadásul teljesen ellentétes azzal a korábbi kormányzati filozófiával, ami a gyülekezési jogot abszolút szűkítően értelmezte és a rendőrséget is ennek megfelelően vetette be."

Ezzel ellentétben mai hír, hogy a LB még Kosuth téri hugyosok feloszlatását is jogszerűtlennek ítélte!
Ez a takonyképű takonygerinc meg nem akar már emlékezni arra, hogy anno vityája az köztárasági elnöki székbe ülő karvalyát röptetve hadakozott, a szólásszabadságra hivarkozva, bármilyen "spontán" tüntetés feloszlatása ellen!
Szóval megest egy bizonyíték a "hangulatkeltés bármiáron" fityisz metódus tombolására, a jól kiválogatott takonygerincek bevetése által!:))

További 79 hozzászólás megtekintése »
Véleménye van? Ossza meg velünk!


Mi is történt 2006 őszén? Gulyás Gergely az újabb leleplezésekről
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
NYÜZSI
 • 2014.04.24., 11:47

  Érti-e az LMP a saját szavazóit?

  Egyértelműen távolodik a hagyományos baloldali-liberális iránytól az elmúlt hetekben az LMP. Először Schiffer András nevezte hisztériának a német megszállás emlékműve elleni tiltakozást, majd szintén Schiffer beszélt arról, hogy az LMP „eurokritikus” kampányt fog folytatni. Két dolog képzelhető el: az LMP vagy nem ismeri saját szavazóit, vagy abban bízik, hogy a szavazótáboruk lecserélődött. De még az előbbi esetben is lehet szerencséjük.

  Hozzászólások »

 • 2014.04.23., 17:38

  Szabadság, Gábor, szabadság

  Csak ez számít, minden oda vezet, minden oda törekszik.

  Hozzászólások »

 • 2014.04.23., 12:30

  Heisler András válasza Bojár Gábornak

  A "magyarországi zsidóság" nem fasiszta vagy kurucinfós szöveg, hanem gyűjtőfogalom. A Mazsihisz elnöke reagál.

  Hozzászólások »
további posztok »
HIRDETÉS
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X