szerző:
hvg.hu

A kölni rendőrség első közleménye még nyugodt éjszakáról szólt, pedig ennek épp ellenkezője volt igaz. A rendőrségnek még egyetlen gyanúsítottja sincs, azt sem tudják, hány tettes lehetett a főpályaudvar előtti zaklatási botrányban.

A kölni rendőrség csak napokkal szilveszter után döbbent rá, milyen káosz is volt a pályaudvarnál – a Focus Online szerint lényegében ezt ismerte el Wolfgang Albers, a kölni rendőrfőkapitány, aki egy keddi sajtótájékoztatón azt mondta: a rendőrség első benyomása január elsején helytelen volt.

Akkor ugyanis egy olyan közleményt adtak ki, amiben az szerepelt, hogy a szilveszter éjszaka nyugodt volt, pedig – mint arról beszámoltunk –, ennek éppen ellenkezője volt igaz: a város főpályaudvara környékén arab vagy észak-afrikai kinézetű férfiak csoportokba verődve molesztáltak és megloptak számos nőt, ami miatt válságstábot is felállítottak.

A rendőrségnek még egyetlen gyanúsítottja sincs, azt sem tudják, hány tettes lehetett, azzal számolnak, hogy esetleg még több feljelentés érkezik majd a következő napokban.

Egy másik rendőrségi vezető, Michael Temme azt mondta: a rendőrök csak január elsején, hajnali egy óra után értesültek arról, hogy súlyos zaklatások és bűncselekmények történtek a kölni pályaudvarnál, hozzájuk csupán három vészhívás érkezett.

Szilveszter éjszaka a kölni főpályaudvar előterében mintegy ezer férfi gyűlt össze, akik – szemtanúk egybehangzó nyilatkozata szerint – "kinézetük alapján az arab vagy az észak-afrikai térségből származtak". A rendőrség és a rendőri szakszervezet (GdP) által kiadott sajtóközleményekből kiderül, hogy a tömegből csoportok képződtek, amelynek tagjai körbeállták az újévet ünneplő nőket, majd inzultálták és meglopták őket. Egyes beszámolók szerint, voltak, akiket "30 férfiból álló horda" vett körül.

Hétfőig hatvan ilyen jellegű feljelentés érkezett a rendőrségre.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!