szerző:
hvg.hu

Az internetnek köszönhetően lassan az egész világ ismeri már az egyetlen észak-koreai tévécsatorna rangidős bemondóját, aki teátrális szövegmondásával egyedi stílust teremtett a képernyősök között. Ri Cshun Hi, ha kell, olyan vehemenciával beszél, hogy szinte lobog a nézők haja, és ha kell, sírás nélkül zokog. Egyébként színésznőnek készült, és több mint negyven éve van képernyőn.

A televíziós adások beindításával minden országnak meglettek a maga kedves bemondói, bemondónői. Még egy olyan elszigetelt diktatúrának is van megbecsült képernyőse, mint Észak-Korea, igaz, neki valószínűleg egész életben megmondták, miről és hogy beszéljen.

A CNN összeállítása szerint Ri Cshun Hi 1943-ban született. Színésznőnek tanult, végül a televíziónál kötött ki, 1971 óta van képernyőn. Az egész ország ismeri, már csak azért is, mert az észak-koreaiak a mai napig nem nagyon dúskálnak a televíziós kínálatban.

Ri Cshun Hire olyan nagy horderejű hírek bejelentését bízták, mint a mostani diktátor, Kim Dzsong Un nagyapjának, Kim Ir Szennek a halálát 1994-ben, vagy az előző vezér, Kim Dzsong Il halálát 2011-ben. Utóbbinál fekete nemzeti viseletben láthatták őt a nézők könnyek nélkül sírni.

2012-ben a kínai CCTV bemutatta az akkor 69 éves bemondónőt, aki arról beszélt, hogy készen áll nyugdíjba vonulni, és átadni a helyét a fiataloknak. Bölcsen azt nyilatkozta, hogy annyi szép és fiatal nő van az országban, akik nála sokkal alkalmasabbak a képernyős munkára.

Azt is elmondta, hogy szerinte minden műsorvezetőnek a saját stílusában kell kifejeznie magát a kamera előtt. Ehhez pedig különböző beszédmódokra van szükség, attól függően, hogy az adott szöveg éppen mit kíván – ő ezt a kis praktikát szemlátomást egész pályafutása alatt eredményesen alkalmazta. A tanításai között van az is, hogy szelíden kell beszélni a nézőkhöz, és nem szabad kiabálni – ezt viszont úgy tűnik, a komolyabb bejelentéseknél nem alkalmazta, mert a legutóbbi bombakísérletes közleményt is nem felolvasta, hanem inkább szétkiabálta Ri Cshun Hi. Ugyankkor az egész világ jó eséllyel az ő arcához fogja kötni Kim Dzsong Un újabb őrült húzását, amely miatt megint pofonokra számíthat Észak-Korea.

Ha a nyugdíjazásáról szóló három évvel ezelőtti bejelentés igaz volt, akkor mostani szereplése akár meglepetés is lehetett. De Észak-Koreában semmit sem lehet tudni, lehet, hogy azóta is dolgozik, és nem a nyugdíjas bemondónők életét éli.

Ri Cshun Hinek állítólag az a feladata, hogy fogja a nemzet kezét a nehéz helyzetekben. Valószínűleg ezért bízták rá eddig a nagy horderejű hírek bejelentését. Az észak-koreai propagandával foglalkozó elemző, Brian Myers viszont úgy véli, hogy a híres bemondó hangja tele van gyűlölettel, megvetéssel, mert ő valójában egy diktatúra gépezetének része.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!