szerző:
hvg.hu

Az amerikai elnök a holokauszt-emléknap alkalmából tartott beszédében tért ki az antiszemitizmussal kapcsolatban Magyarországra és a Hóman-szobor tervére. Mint mondta, erősen próbáltak hatni a magyar kormányra, hogy álljanak el a tervtől, ha jó kapcsolatot akarnak fenntartani az USA-val.

Orbán máris visszaszólt Obamának

"A Hóman-szobor ügyében volt amerikai kormányzati nyomásgyakorlás, amit Orbán Viktor a leghatározottabban visszautasított" - reagált közleményében a Miniszterelnöki Sajtóiroda. "Általánosságban bármilyen külföldi nyomásgyakorlás csak hátráltatja az ügyek elintézését, és pontosan ez történt a Hóman-szobor ügyében is. A magyar miniszterelnök álláspontja szerint az amerikai kormány jobban tette volna, ha ezzel nem kísérletezik" - tették hozzá.

Magyarország is téma volt Barack Obama amerikai elnök holokauszt-emléknap alkalmából a washingtoni izraeli nagykövetségen tartott beszédében, amelynek teljes leiratát az izrali Haaretz közölte, és a Nol vette észre benne a magyarokra vonatkozó részt.

"Elnökként gondoskodtam róla, hogy az Egyesült Államok vezesse az antiszemitizmus elleni globális harcot" – mondta az elnök. Ezért szerveztek Izrael és más országok részvételével ENSZ-gyűlést az antiszemitizmusról, illetve ezért sürgették arra a többi országot is, hogy rendeljenek külön felelőst az antiszemitizmus ügyének. Obama így folytatta:

"Ezért volt, hogy amikor Magyarország szobrot állított volna egy második világháborús antiszemita vezetőnek, mi próbáltuk a leginkább rávenni a kormányukat, mondjon le erről a tervről. És ez nermcsak afféle széljegyzet volt a Magyarországgal való kapcsolatunkban, hanem nagyon is központi kérdés, amennyiben fenn akarják tartani a jó viszonyt Amerikában – és ezt a tudtukra is adtuk" – fogalmazott az elnök.

Mint arról beszámoltunk, a nemzetközi és belföldi tiltakozás hatására végül elálltak a Hóman-szobor felállításától Székesfehérváron. December elején amerikai képviselők is tiltakoztak az ügyben. Augusztusban Trócsányi László igazságügy-miniszter azt mondta, a Horthy-korszak miniszterének politikai tevékenysége védhetetlen és vállalhatatlan, de a megbízása előtt hozott döntést végre kell hajtania. Az igazságügyi tárca ugyanis  15 millió forinttal támogatta volna Hóman Bálint szobrának felállítását. Egy cikkben a hvg.hu is körüljárta a kérdést, vajon érdemel-e szobrot a nyilas parlamentben is szerepet vállaló 20. századi politikus.

©

Az Obama-beszédről szóló MTI-tudósításban a Magyarországra vonatkozó részlet nem szerepel, de kiderül belőle, hogy az amerikai elnök szerint bármely hit elleni támadás minden hit elleni támadás egyben.

A megemlékezésen két-két olyan amerikai és lengyel állampolgárt ismertek el posztumusz a Világ Igaza izraeli állami kitüntetéssel, aki életét kockáztatva segített és mentett zsidó embereket. Barack Obamát – aki az amerikai elnökök közül elsőként mondott beszédet az izraeli nagykövetségen – Steven Spielberg filmrendező, a Holokauszttörténeti Alapítvány létrehozója mutatta be.

"Nagyon gyakran, kivált változások idején, kivált aggodalmak és bizonytalanságok idején, túlságosan is engedünk azon mélyen szunnyadó óhajnak, hogy találjunk valakit, valaki tőlünk különbözőt, akit okolhatunk a nehézségeinkért" – fogalmazott Obama. Hozzátette: "itt ma este szembe kell néznünk a valósággal, és a valóság az, hogy világszerte erősödik az antiszemitizmus. Ez tagadhatatlan."

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!