Bihari Ádám
Bihari Ádám

Több magyar is azt mondta a hvg.hu-nak, hogy a várost szinte teljesen lezárták a hatóságok. Mindenkitől azt kérik, maradjon otthon. Az emberek az ismerőseiket hívogatják, az egyik cégnél még több embert nem találnak.

Fried Gábor évek óta Münchenben él. Azt mondja, szinte minden pénteken abba a plázába járnak bevásárolni, ahol a lövöldözés történt. "Vasárnap jöttünk haza Magyarországról és fáradtak voltunk, úgyhogy ez most kimaradt". A tévében folyamatosan zajlik a lakosság tájékoztatása, de tulajdonképpen az egész várost lezárták. "Az mondják mindenki maradjon otthon, mert a tetteseket még nem kapták el. Nincs tömegközlekedés, a pályudvart kiürítették, nem jön vonat se ki, se be. A reptér még úgy tudom működik" - tette hozzá. Ő 7 halottról tud hivatalosan. Azt mondta plázában mindenféle ember megfordul, de a városra eleve jellemző a multikulti. “Nem rossz környék, de nem is annyira jó”.

Varga Lukács 100 méterre dolgozik a bevásárlóközponttól, de szerdán elutazott Münchenből. Azt mondta, a cégnél - ahol egyébként több magyar is dolgozik - szinte mindenkit megtaláltak, de három emberről most sem tudják, hogy hol lehetnek és aggódnak értük, mert gyakran szoktak átjárni a közeli plázába. “Főleg felső-középkategóriás üzletekkel van tele” - azt mondta a környék egyébként mindig nyugodt, errefelé csak irodaházak és ipari létesítmények vannak. Arra a kérdésre, hogy benne volt-e a levegőben, hogy hamarosan itt is történhet támadás, Lukács a helyieket idézte: “azt mondták tegnap is, hogy Bajorország szerencsére senkit sem érdekel, nincs politikai jelentősége, ezért semmi baj nem lehet”. Nagyobb biztonsági jelenlétet sem tapasztalt, még a reptéren is alig. A bevásárlóközpontban pedig valószínűleg könnyű dolguk lehetett a fegyveres támadóknak. “A plázában nincs fegyveres őr, három oldalról is be lehet lépni” - mondta a helyszínt jól ismerő magyar forrásunk.

Szabó Gabriella öt évet élt Németországban, most látogatóban volt Münchenben és épp a Tollwood fesztivára tartottak (amit azóta már lefújtak, a helyszínt pedig kiürítették, mert nagyon közel volt a lövöldözéshez). Éppen a metrón ültek, alig három megállónyira voltak az Olympia parktól, amikor egyik barátnője telefonhívást kapott a barátjától, hogy lövlöldöznek a plázában, azonnal forduljanak vissza, vagy szálljanak le. Pillanatokkal később a hangosbemondón is közölték velük, hogy mindenki azonnal hagyja el a szerelvényt és menjen föl a felszínre. Azonnal megállt az összes metrójárat. "Senki nem tudta, hogy mi történt. Egymással is elkezdtek beszélni az emberek, mert nem tudták merre kell menni és mit kell csinálni. Több kisgyerek is volt, őket vitték előreengedték és rögtön elvitték a szüleik" Az emberek tanácstalanok voltak és szerinte még most is káosz van a városban. Semmi nem jár, még a taxik sem. Nekik szerencséjük volt. Felmentek egy ismerőshöz és az ablakból látták, hogy jön egy taxi. Kiüvöltöttek és Gabriella a hvg.hu-nak nyilatkozott épp 100 kilométeres taxi-út elején tartottak.

Igyekszünk minél több a városban élő magyart elérni. Ha ön is a helyszínen tartózkodik, írjon nekünk a Facebookon!

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!