szerző:
MTI/hvg.hu

Mecsetből távozó tömegbe hajtott be a furgonos ember hétfő hajnalban, többen megsérültek. Egy ember meghalt, és nyolcan megsérültek, őket kórházba szállították. Theresa May kormányfő szerint az esetet lehetséges terrortámadásként kezelik.

Cikkünk folyamatosan bővül.

Furgon gázolt el gyalogosokat hétfőre virradóra a brit főváros, London északi részén – közölték a hatóságok, amelyeket nem sokkal éjfél után értesítettek. Szemtanúk szerint a furgon kb. 80-nal hajtott be a tömegbe. A Guardian beszámolója szerint egy ember meghalt, nyolcan pedig megsérültek, őket kórházba szállították. Kisebb sebek miatt két további embert a helyszínen láttak el.

A tájékoztatás szerint az eset a Seven Sisters Roadnál történt, amely áthalad a Finsbury Parkon.

The Sun napilap úgy tudja, hogy a jármű a közelben lévő mecsetből távozó tömegbe hajtott. A Telegraph egy szemtanút idéz, aki szerint a gázoló azt ordította, hogy "megölöm az összes muszlimot, megölöm az összes muszlimot!". A rendőrség délelőtt megerősítette, hogy a gázolás áldozata és valamennyi sérültje muszlim. Még vizsgálják, hogy a helyszínen meghalt ember vajon a támadás miatt vesztette-e életét.

A gázolás tíz sérültje közül nyolc ember kórházba szállítottak, kettőt a helyszínen láttak el.

A londoni rendőrség azt közölte, hogy a 48 éves elkövetőt, egy fehér férfit a tömeg tartotta vissza a rendőrség kiérkezéséig, többen ütlegelni is kezdték. A Guardian szerint Mohammed Mahmud imám fékezte meg a feldühödött tömeget és védte meg a furgon vezetőjét a rendőrök érkezéséig.

A feltételezett tettest szintén kórházba szállították megfigyelésre, ahol elmegyógyászati vizsgálatnak is alávetik, majd őrizetbe veszik. Egyben közölték, hogy nincs nyoma semmiféle késsel elkövetett támadásnak.

©

A rendőrség egyben közölte, hogy a helyszínre és közelébe nagyobb erőket vonultatnak fel, így biztosítva a helyi közösség, kiváltképpen a Ramadánt ünneplők biztonságát. A Brit Muszlim Tanács főtitkára közleményt adott ki, amelyben arról írt, hogy a tettest minden bizonnyal iszlámellenesség vezérelte, egyben a mecsetek környékének biztosítására szólította fel a rendőrséget.

©

Mindeközben a The Guardian azt írja, a Sky Newsnak két szemtanú is azt állította, hogy ők összesen három embert láttak a furgonban. A rendőrség azonban cáfolta ezeket az állításokat, ők továbbra is egy tettesről beszélnek.

Theresa May kormányfő közleményt adott ki, amelyben bejelentette: a rendőrség a támadást lehetséges terrortámadásként kezeli, annak megfelelően vizsgálja. Egyben együttérzését fejezte ki az áldozatok, illetve sérültek hozzátartozóival, és közölte: a nap folyamán válságtanácskozást tartanak.

Sadiq Khan londoni polgármester szintén közleményben ítélte el a merényletet. Úgy fogalmazott, bár közösség elleni támadásról van szó, akárcsak Manchesterben, a Westminsternél és a London hídon, "a szabadságon, a tiszteleten és a tolerancián alapuló közös értékeinket is támadás érte".

Két hete, június 4-én járókelők közé hajtott egy kisteherautó London belvárosában, a London hídon, majd a támadók a közeli piacon, a Borough Marketen késekkel támadtak az emberekre. Nyolcan meghaltak, csaknem ötvenen megsérültek. A rendőrök a három szélsőséges támadót agyonlőtték.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!