szerző:
MTI

Emmerson Mnangagwa korábban az ország alelnöke volt, és épp Mugabe menesztette őt ebből a tisztségből.

Letette hivatali esküjét Emmerson Mnangagwa új zimbabwei elnök pénteken a hararei nemzeti stadionban ünneplő, több tízezres tömeg előtt.

A 75 éves Mnangagwát a Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió - Hazafias Front (ZANU-PF) kormánypárt jelölte az államfői tisztségre azután, hogy Robert Mugabe, az ország előző vezetője a katonai puccs után lemondott.

Mnangagwa november elejéig az ország alelnöke volt, de Mugabe menesztette ebből a tisztségéből, ez vezetett a hadsereg közbelépéséhez.

Emmerson Mnangagwa Zimbabwe második elnöke, elődje, a 93 éves Mugabe 37 éven át vezette az országot. Az afrikai állam 1980-ban nyerte el függetlenségét Nagy-Britanniától. Az új államfő a jövő évi választásokig látja el az elnöki feladatokat.

"Támogatom mindazt, ami segíti, és ellenzem mindazt, ami károsítja Zimbabwét" – ismételte a fogadalom szövegét. "Esküszöm, hogy megvédem és pártolom a zimbabwei nép jogait" – tette hozzá. Eztután Constantino Chiwenga tábornok, a katonai puccs vezetője, és a biztonsági erők parancsnokai hűséget fogadtak az új elnöknek.

A beiktatáson Edgar Lungu zambiai elnök, Ian Khama botswanai vezető, Filipe Nyusi, Mozambik államfője, valamint Nickey Iyambo namíbiai alelnök is megjelent. A rendezvényen zimbabwei ellenzéki vezetők is részt vettek, köztük a Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) nevű tömörülést vezető Morgan Tsvangirai.

Bár Jacob Zuma dél-afrikai elnök hiányzott a ceremóniáról, gratulált az új zimbabwei államfőnek, és azt mondta: reméli, hogy Mnangagwa sikeresen vezeti majd országát a Mugabe uralmának végét követő átmeneti időszakban. Zuma a dél-afrikai fővárosban, Pretoriában fogadta Joao Lourenco angolai elnököt pénteken, ezért nem tudott részt venni a beiktatási ünnepségen.

Keresztes Imre Világ

Rafinált puccs Zimbabwéban – vége Robert Mugabe 37 éves hatalmának

Megelégelte a zimbabwei hadsereg, hogy Afrika egyik legendás függetlenségi harcosa családi és baráti vállalkozássá süllyesztette az országot, önkényuralmi rendszert épített ki, és tönkretette a gazdaságot. A katonai hatalomátvétel az elnök „bűnös köre” ellen irányult, de a 93 éves Mugabe házi őrizetben várja saját és családja sorsa alakulását.