szerző:
MTI

Emmerson Mnangagwa korábban az ország alelnöke volt, és épp Mugabe menesztette őt ebből a tisztségből.

Letette hivatali esküjét Emmerson Mnangagwa új zimbabwei elnök pénteken a hararei nemzeti stadionban ünneplő, több tízezres tömeg előtt.

A 75 éves Mnangagwát a Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió - Hazafias Front (ZANU-PF) kormánypárt jelölte az államfői tisztségre azután, hogy Robert Mugabe, az ország előző vezetője a katonai puccs után lemondott.

Mnangagwa november elejéig az ország alelnöke volt, de Mugabe menesztette ebből a tisztségéből, ez vezetett a hadsereg közbelépéséhez.

Emmerson Mnangagwa Zimbabwe második elnöke, elődje, a 93 éves Mugabe 37 éven át vezette az országot. Az afrikai állam 1980-ban nyerte el függetlenségét Nagy-Britanniától. Az új államfő a jövő évi választásokig látja el az elnöki feladatokat.

"Támogatom mindazt, ami segíti, és ellenzem mindazt, ami károsítja Zimbabwét" – ismételte a fogadalom szövegét. "Esküszöm, hogy megvédem és pártolom a zimbabwei nép jogait" – tette hozzá. Eztután Constantino Chiwenga tábornok, a katonai puccs vezetője, és a biztonsági erők parancsnokai hűséget fogadtak az új elnöknek.

A beiktatáson Edgar Lungu zambiai elnök, Ian Khama botswanai vezető, Filipe Nyusi, Mozambik államfője, valamint Nickey Iyambo namíbiai alelnök is megjelent. A rendezvényen zimbabwei ellenzéki vezetők is részt vettek, köztük a Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) nevű tömörülést vezető Morgan Tsvangirai.

Bár Jacob Zuma dél-afrikai elnök hiányzott a ceremóniáról, gratulált az új zimbabwei államfőnek, és azt mondta: reméli, hogy Mnangagwa sikeresen vezeti majd országát a Mugabe uralmának végét követő átmeneti időszakban. Zuma a dél-afrikai fővárosban, Pretoriában fogadta Joao Lourenco angolai elnököt pénteken, ezért nem tudott részt venni a beiktatási ünnepségen.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Keresztes Imre Világ

Rafinált puccs Zimbabwéban – vége Robert Mugabe 37 éves hatalmának

Megelégelte a zimbabwei hadsereg, hogy Afrika egyik legendás függetlenségi harcosa családi és baráti vállalkozássá süllyesztette az országot, önkényuralmi rendszert épített ki, és tönkretette a gazdaságot. A katonai hatalomátvétel az elnök „bűnös köre” ellen irányult, de a 93 éves Mugabe házi őrizetben várja saját és családja sorsa alakulását.