szerző:
hvg.hu

A Fehér Ház gondolhatja úgy, hogy Rex Tillersonnak sok van a rovásán. Azon kívül, hogy Trump elnököt idiótának nevezte, az oroszokkal, illetve Észak-Koreával kapcsolatos politikájával is sokan elégedetlenek.

A Fehér Ház vezetősége kidolgozott egy tervet arra, hogy miként menesztené Rex Tillerson külügyminisztert, akinek megromlott a viszonya Donald Trump elnökkel. A terv szerint Tillerson helyett Mike Pompeo jönne, aki ma a CIA főigazgatója, és jó viszonyt ápol Trump elnökkel. A New York Times cikke szerint a változás már heteken belül megtörténhet. A lap szerint a CIA új vezetője pedig Tom Cotton, Arkansas republikánus szenátora lehet, aki nemzetbiztonsági kérdésekben régóta Trump segítője.

Rex Tillersont sok kritika érte külügyminisztersége során, egyrészt nagyon erős orosz kapcsolatai miatt, másrészt Észak-Korea ügyében is. De talán mindennél fontosabb indok lehet menesztésében, hogy megromlott a viszonya az elnökkel. Emlékezetes, Tillerson leidiótázta Trumpot, aki erre IQ-párbajra hívta ki miniszterét.

Mindennek ellenére nem egyértelmű, hogy Trump végül aláírja a külügyminiszter leváltását, mivel az elnök alapvetően nem híve az emberek kirúgásának. A New York Times azonban megemlíti, hogy Trump is elismerte korábban, hogy viszonyuk megromlott, illetve azt is, hogy nyitott rá, hogy változások legyenek a külügyminisztérium élén. Korábban már többször – legutóbb az elnök leidiótázása után – is felmerült Tillerson lemondása, egyszer állítólag Pence alelnök beszélte rá, hogy maradjon.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!