Meglepő hangnemben tolta le Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke az Európai Bizottság egyik biztosát, Vera Jourovát. Tajaninak az volt a baja, hogy a biztos szerint Mark Zuckerbergnek, a Facebook alapítójának és vezetőjének nem egy zárt ülésen kellene beszámolnia arról, milyen változtatásokat tervez a közösségi oldal adatkezelési szabályaiban.

„Ez nem a maga dolga” – válaszolt egy Twitter-üzenetben Tajani, miután Jourová korábban azt írta, örül annak, hogy Zuckerberg Brüsszelbe utazik, hogy válaszoljon a személyes adatok kezelésével kapcsolatos kérdésekre, ám sajnálatos, hogy mindezt nem egy nyilvános meghallgatáson teszi. „Több EU-s polgár használja a Facebookot, mit amerikai, és az európaiak is megérdemlik, hogy tudják, miként kezelik a velük kapcsolatos adatokat” – írta az EU-biztos. Jourová egyébként a jogbiztonsággal, a fogyasztóvédelemmel, illetve a nemek egyenlőségével kapcsolatos kérdésekben illetékes EU-biztos.


Zuckerberg, akit már meghallgattak az USA kongresszusában is, a Politico híroldal értesülései szerint a jövő héten az Európai Parlament néhány tagjával találkozik egy magánbeszélgetés erejéig, és ott mondja el, miként változtatja meg működését a közösségi oldal. Zuckerberg az után kényszerült magyarázkodásra, hogy a Cambridge Analytica nevű amerikai cég sokmillió Facebook-felhasználó adatait használta fel szabálytalan módon. A Cambridge Analytica a botrány miatt már be is fejezte működését.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!