Örökölt receptek - Anyu ragulevese, Pista papa csalamádéja

Minden családnak vannak dédelgetett ételreceptjei (sőt mint látni fogjuk: ételei), amelyek generációról generációra adódnak át. A kellemes íz csak egy dolog a vonzerejükben. Mi teszi ki a többit, miért ragaszkodunk annyira hozzájuk?

  • HVG Pszichológia 360 HVG Pszichológia 360
Örökölt receptek - Anyu ragulevese, Pista papa csalamádéja

Mintha lenne egy csipetnyi varázslat a régi ételekben, amit egyik recept sem tartalmaz. Hiszen senki nem írja le, hogy „végy egy boldog gyerekkori pillanatot, fűszerezd meg a várakozás izgalmával, a találkozás örömével. Adj hozzá ízlés szerint néhány csínytevést, három ölelést és egy tipi­kus családi mondatot, ami mindig elhangzott az asztalnál. Borítsd be a nosztalgia édes, bár kissé homályos fátylával. Hagyd hatni a keveréket, és mindig annyit vegyél elő belőle, amennyire szükséged van.”

Mi az időszakos böjtölés gyenge pontja, és mi a funkcionális élelmiszer? Dietetikus értékelte a legdivatosabb diétákat

Mi az időszakos böjtölés gyenge pontja, és mi a funkcionális élelmiszer? Dietetikus értékelte a legdivatosabb diétákat

Ketogén, 90 napos, mikrobiom- és kortizolcsökkentő: a divatdiéták akár be is válhatnak, de legalább egy baj biztosan van velük. Hogyan válasszuk ki a nekünk megfelelő módszert? Mennyi időt adjunk magunknak, ha a testsúlyunk 5-10 százalékát akarjuk leadni? Miért tartják még mindig a mediterrán típusú étrendeket a legjobbnak? Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke válaszolt.